Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mont Dolent bekend om overweldigend uitzicht

24 jul 08

De Mont Dolent, waar donderdag vier Nederlanders omkwamen, is een meer dan 3800 meter hoge berg op het drielandenpunt van Frankrijk, ItaliŽ en Zwitserland.

De berg bevindt zich in het noordelijke deel van het massief rond de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. Ten oosten van de top bevinden zich een Italiaans en Zwitsers dal die beiden de naam Val Ferret dragen.

De Mont Dolent is herkenbaar aan een piramidevormige top, die als een majestueuze reus boven het dal en alle bergen om hem heen uit troont. De Mont staat onder kenners te boek als een geweldige klimlocatie. Vanaf de top hebben klimmers een overweldigend uitzicht over alle drie de landen.

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) stelt op haar website dat de bergen rond het Val Ferret met hun steile hellingen "zeer lonende doelen voor geoefende alpinisten" bieden. De organisatie waarschuwt dat de routes in en om het rustieke Val Ferret "moeilijk en gevaarlijk" kunnen zijn, maar desondanks "aanbevelenswaardig" zijn.

De Mont Dolent wordt vaak vanuit de Col du Petit Ferret bestegen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het nabij punt 2724 gelegen bivak Fiorio, op Italiaans grondgebied. Het is nog onbekend of de Nederlandse slachtoffers deze route ook hebben gevolgd.

De berg werd voor het eerst in 1864 beklommen door Edward Whymper. De Britse klimmer verwierf een jaar later wereldfaam toen hij de moeilijk te bestijgen Matterhorn op de grens van Zwitserland en Italië bedwong. Bij die expeditie kwamen vier teamleden van Whymper om het leven. In 1911 werd de Mont Dolent voor het eerst in het winterseizoen beklommen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief