Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama wil muren slechten

24 jul 08

De 'muren' tussen landen, volken en gelovigen moeten worden afgebroken. "We kunnen het ons niet veroorloven verdeeld te blijven" om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken, zoals het terrorisme, de opwarming van de aarde en economische ongelijkheid.

Dat stelde de gedoodverfde Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Barack Obama, donderdagavond in de Duitse hoofdstad Berlijn tijdens een massaal bezochte speech in de open lucht. Het was de eerste en enige toespraak van Obama tijdens zijn rondreis door Europa, die in de Bondsrepubliek begon. Hij riep op tot nauwere samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten.

De rede bij de historische Siegessäule (Triomfzuil) werd rechtstreeks door de publieke zender ARD uitgezonden. Ruim 200.000 belangstellenden, onder wie veel Amerikanen, waren op de zwarte politicus (46) afgekomen. Voor de poortjes met metaaldetectoren ontstonden lange rijen. Ongeveer zevenhonderd agenten waren ingezet voor de veiligheid. Amerikaanse burgers in Duitsland konden zich er tegelijkertijd laten inschrijven voor de verkiezingen op 4 november.

Voor zijn toespraak had Obama de hoge verwachtingen proberen te temperen. Vergelijkingen met de beroemde Ich bin ein Berliner-speech van president John Kennedy en de Tear Down This Wall-oproep van Ronald Reagan waren veelvuldig getrokken aangezien Obama zich in dezelfde stad wilde profileren. "Zij waren presidenten, ik ben een burger", relativeerde hij. Obama had aanvankelijk bij de symbolische Brandenburger Tor willen speechen, maar de Duitse regeringsleidster Angela Merkel was daar op tegen.

De reis van Obama, die hem al naar Irak, Afghanistan en het Midden-Oosten voerde, is vooral bedoeld om Amerikaanse kiezers op andere gedachten te brengen die menen dat de senator uit Illinois in tegenstelling tot zijn Republikeinse rivaal John McCain geen verstand van buitenlandse politiek heeft. Obama leidt vooralsnog in de opiniepeilingen.

De ontvangst van de senator had het karakter van een staatsbezoek, stelden Duitse commentatoren. Meteen na zijn aankomst in Berlijn was Obama door de bondskanselier ontvangen. Naar verluidt waren de internationale crisishaarden het gespreksthema, zoals het mogelijke Iraanse streven naar een kernwapen.

In het hotel van Obama was in de ochtend een verdacht pakketje aangetroffen. De politie ontruimde de entree van het luxueuze Adlon korte tijd. Het pakket bleek een Obama-biografie te bevatten. Het was daar neergelegd door een taxichauffeur.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief