Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama pleit opnieuw voor trans-Atlantische band

26 jul 08

Barack Obama heeft zaterdag tijdens overleg met de Britse premier Gordon Brown opnieuw gepleit voor versterking van de trans-Atlantische banden.

Londen is de laatste stop op de reis die de gedoodverfde Amerikaanse presidentskandidaat van de Democratische Partij naar Afghanistan, het Midden-Oosten en Europa bracht. Later op de dag reist de senator uit Illinois terug naar de Verenigde Staten.

Tijdens een rede voor 200.000 man donderdag in Berlijn sprak hij zich ook al uit voor een herwaardering van de relatie. Obama zei in Londen de banden tussen de VS en Europa te willen aanhalen omdat zij samen in staat zijn grote problemen zoals klimaatverandering, terrorisme en de financiële malaise op te lossen. Alleen lukt ons dat niet, aldus Obama op een persconferentie. Hij zei verder dat extra inspanningen in Afghanistan gedeeld zouden moeten worden door de VS en Europa. Obama wil als president extra troepen naar dat land sturen.

De Amerikaan begon de dag met een ontbijt met oud-premier Tony Blair, tegenwoordig Midden-Oostengezant. Obama beloofde tijdens het onderhoud als president het oplossen van het Palestijns-Israëlisch conflict centraal te stellen in zijn buitenlandse beleid. Obama sluit zijn bezoek af met een gesprek met oppositieleider David Cameron.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief