Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Toestel met gat in romp had zware corrosie'

26 jul 08

Maanden geleden is gewaarschuwd voor de onveiligheid van het passagiersvliegtuig dat vrijdag een noodlanding in Manilla moest maken nadat er een gat in de romp was ontstaan.

In maart ontdekten monteurs corrosie tijdens een onderhoudsbeurt in Australië, meldde de BBC zaterdag.

De twijfels over de veiligheid van de Boeing 747 van de Australische maatschappij Qantas werden op een online luchtvaartforum geplaatst. Daarin wordt gesproken over "ernstige corrosieproblemen" op de romp.

Een woordvoerder van Qantas zei in een reactie dat het toestel destijds inderdaad is gecontroleerd, maar dat er toen niets bijzonders is gevonden.

Volgens luchtvaartdeskundigen kan corrosie het gat van 2,5 bij 3 meter in de romp bij de rechtervleugel hebben veroorzaakt. Australische specialisten zijn in Manilla aangekomen om de zaak te onderzoeken.

Directeur Geoff Dixon van Qantas ontkende zaterdag dat verwering de oorzaak is. "Uit de eerste onderzoeken is gebleken dat er nergens corrosie was in de buurt waar het gat is ontstaan", aldus Dixon.

Het toestel van Qantas met aan boord 346 passagiers en negentien bemanningsleden was vrijdag op weg van Londen naar Melbourne. Net na een tussenlanding in Hongkong hoorden passagiers een harde knal waarna het toestel snel hoogte verloor.

Een anonieme functionaris die bij het onderzoek naar het incident is betrokken zei zaterdag dat de inzittenden "heel veel geluk" hebben gehad dat de piloot het toestel veilig aan de grond wist te krijgen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief