Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terreur treft woonwijk Istanboel

28 jul 08

Bomaanslagen in Istanboel hebben zondagavond zeker aan zestien mensen het leven gekost. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen in de Turkse metropool is nog niet opgeëist, maar analisten en de politie wijzen in de richting van de Koerdische terreurorganisatie PKK.

De eerste bom ging tegen tien uur af in een telefooncel in een druk voetgangersgebied in het district Güngören, een woonwijk in het westelijke deel van de stad. De kleine explosie leek vooral bedoeld om nieuwsgierigen te trekken. De eerste ontploffing werd gevolgd door een tweede, veel zwaardere bom. In de omgeving bevonden zich inmiddels ongeveer duizend mensen toen het explosief afging in een vuilnisbak niet ver van de telefooncel.

Volgens ooggetuigen zat er tussen de aanslagen tien minuten tijd. "Hoofden en armen vlogen door de lucht", aldus een getuige. Reddingsdiensten waren druk in de weer alle gewonden die zich nog op straat bevonden, hulp te verlenen. In het ziekenhuis zijn tientallen zwaargewonden binnengebracht. De Turkse autoriteiten lieten weten dat de toestand van zeven gewonden slecht is.

De politie van Istanboel heeft een onderzoek ingesteld en bekijkt onder meer de banden van veiligheidscamera's in de buurt. Volgens gouverneur Muammer Güler van Istanboel is er geen sprake van een zelfmoordaanslag. "Het is zeker een terreuraanslag", aldus Güler.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar "het zou niet de eerste keer zijn dat de PKK zo te werk gaat", aldus een anonieme politiebron. Güler wilde daar nog niet van spreken.

De PKK vecht voor een autonoom thuisland voor Koerden in het zuidoosten van Turkije. Die strijd heeft sinds 1984 meer dan 37.000 mensen het leven gekost. Istanboel wordt de laatste jaren geregeld getroffen door aanslagen. Begin juli beschoten vier mannen in Istanboel het Amerikaanse consulaat. Zij zouden lid zijn van een radicaalislamitische organisatie. Drie agenten en drie aanvallers kwamen om.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief