Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arrestaties Turkije na bloedige aanslag

28 jul 08

De Turkse politie heeft maandag drie jongeren gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij de aanslag waardoor zondag in Istanboel zeventien doden vielen.

Na een tip van omwonenden konden agenten in een kelder van een woonblok in de buurt van de plek van de aanslagen drie tieners aanhouden. De jongeren (16 en 17 jaar) ontkennen dat zij iets te maken hebben met de terreur, meldden Turkse media.

Premier Recep Tayyip Erdogan was maandag aanwezig bij de begrafenis van de slachtoffers. De plechtigheid werd bijgewoond door duizenden mensen. Op de doodskisten lag de Turkse vlag. Erdogan riep op rustig te blijven.

Veel aanwezigen riepen leuzen tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Erdogan noemde de PKK niet bij naam, maar suggereerde wel dat er een verband is met de militaire operaties tegen de PKK in Noord-Irak.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. De PKK zelf ontkent verantwoordelijk te zijn en beschuldigt op zijn beurt "duistere krachten" ervan achter de aanslag te zitten. De separatistische strijd van de PKK heeft sinds 1984 ruim 34.000 mensen het leven gekost.

De Europese Unie en de NAVO veroordeelden de aanlag in de sterkste bewoordingen. Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO sprak over een "afschuwelijke aanslag op onschuldige burgers".

De eerste bom ging tegen tien uur af in een druk voetgangersgebied in het westelijke deel van de stad. De kleine explosie leek vooral bedoeld om nieuwsgierigen te trekken. Tien minuten later, toen zich ongeveer duizend mensen hadden verzameld, ging een tweede, veel zwaardere bom af.

Door de aanslag zijn de politieke spanningen in Turkije verder toegenomen. Het Turkse Constitutionele Hof buigt zich sinds maandag over de vraag of de regeringspartij AK van premier Erdogan verboden moet worden. Volgens de openbaar aanklager wil de AK een islamitische staat vestigen. Veel seculiere Turken en het leger zijn hier fel tegen. Als de populaire AK wordt verboden, moeten er vrijwel zeker vervroegde verkiezingen komen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief