Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tienduizenden verwacht voor betoging Belgrado

29 jul 08

Nationalistische politici in ServiŽ verwachten dinsdagavond tienduizenden deelnemers aan de protestactie in Belgrado tegen de arrestatie van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic.


De betoging is een initiatief van de ultranationalistische Servische Radicale Partij (SRS). De Democratische Partij van Servië (DSS) van oud-regeringsleider Vojislav Kostunica heeft haar steun voor de actie uitgesproken. Luka Karadzic, de broer van Radovan Karadzic, zal bij de demonstratie van de partij zijn.

De betoging begint om 19.00 uur. De politie neemt omvangrijke veiligheidsmaatregelen. SRS-kopstuk Aleksandar Vucic heeft de betogers opgeroepen op vreedzame wijze te demonstreren. Bij eerdere betogingen tegen de aanhouding van Karadzic en tegen diens mogelijke overdracht aan het Joegoslavië-Tribunaal braken relletjes uit. Verscheidene journalisten raakten gewond.

Karadzic heeft beroep aangetekend tegen de overdracht aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Zijn advocaat zou de brief over het beroep vanaf een afgelegen plek in Bosnië hebben verstuurd. Het Servische tribunaal dat het beroep moet behandelen liet dinsdagmorgen weten dat de brief nog niet binnen was.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief