Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic in Nederland

30 jul 08

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische ServiŽr Radovan Karadzic is woensdagochtend aangekomen in Nederland.

Karadzic werd in alle vroegte uit zijn cel in Belgrado gehaald en op een Servische regeringsvliegtuig gezet dat rond 06.30 uur landde op het vliegveld van Rotterdam. Vanaf hier zal hij naar de gevangenis in Scheveningen gaan.

Het vertrek werd mogelijk nadat een rechtbank in Belgrado had geoordeeld dat aan alle voorwaarden voor een overdracht was voldaan. Toen vervolgens het ministerie van Justitie zijn handtekening zette, waren Karadzic' waarschijnlijk laatste uren op Servische bodem geslagen.

Het kan wel eens de laatste keer zijn dat de 63-jarige Karadzic in Servië was. Hij is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid en genocide begaan tijdens de Bosnische oorlogen (1992-1995) en kan daarvoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het duurt waarschijnlijk nog maanden voor de rechtszaak voor het Joegoslavië-Tribunaal daadwerkelijk begint.

Geruchten over de komst van Karadzic begonnen al dinsdagavond. Tientallen journalisten en cameramannen hadden zich aan het begin van de nacht verzameld bij de gevangenis in Scheveningen en op Rotterdam Airport. Een deel van hen was al weer op weg naar huis toen om 04.00 uur bekend werd dat Karadzic toch naar Nederland kwam.

Tegen de arrestatie van hun held demonstreerden dinsdagavond in Belgrado nog zo'n 10.000 Serviërs - veel minder dan de tienduizenden op wie de organisatoren hadden gerekend. Aan het einde van de demonstratie kwam het tot rellen tussen de politie en demonstranten. Meer dan veertig mensen, onder wie 25 politiemensen, raakten gewond.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief