Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Frank de Grave

25 mrt 04

Is: De nieuwe voorzitter van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Hij begint op 1 april. De Grave is voormalig minister van Defensie.

Persoonlijk: Franciscus Hendrikus Gerardus (Frank) de Grave wordt op 27 juni 1955 geboren in Amsterdam. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.

Opleiding: Van 1967 tot 1969 zit De Grave op het Nassau-Veluwe-lyceum College in Harderwijk. In 1969 gaat hij naar het gymnasium in Assen. In 1973 gaat De Grave rechten (staats- en bestuursrecht, openbare financiën) studeren op de Rijksuniversiteit van Groningen. In 1979 studeert hij af.

Loopbaan
: In 1982 wordt De Grave voor de VVD lid van de gemeenteraad van Amsterdam én lid van de Tweede Kamer. De gemeenteraad verlaat hij in 1987 weer; Kamerlid blijft hij nog tot 1990. Hij keert dan terug naar de Amsterdamse politiek en is tot 1996 wethouder van financiën en loco-burgemeester.

In 1996 wordt De Grave staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (belast met sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden). En twee jaar later wordt hij minister van Defensie in het tweede kabinet-Kok. Na de verkiezingen van 2002 krijgt De Grave geen nieuwe ministerspost toegewezen en gaat hij weer terug de Kamer in. Op 1 april 2004 wordt hij voorzitter van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG).

Srebrenica: De Grave weet niks van Defensie op het moment dat hij in de zomer van 1998 minister wordt. Zijn opdracht is de politieke leiding over het ministerie en de krijgsmachtdelen te herstellen. Hij moet Defensie van zijn Srebrenica-trauma verlossen.

Al tijdens zijn vakantie krijgt De Grave het zwaar voor zijn kiezen, wanneer NOVA met nieuwe onthullingen komt over misstanden rond de val van Srebrenica. Er is een tot dan toe onbekende Managementrapportage over wangedrag van Dutchbatters opgedoken.

Doofpot: Frank de Grave gelast een onderzoek naar de vermeende doofpot bij Defensie inzake Srebrenica. Commissaris van de Koningin Van Kemenade krijgt de onderzoeksopdracht. Anderhalve maand later concludeert Van Kemenade dat er geen sprake is van een doofpot, maar die hoofdconclusie spoort niet met zijn andere kritische conclusies.

Het is vooral de kwestie van 'de doofpot' die beslissend is voor De Grave. De conclusie van het NIOD is namelijk dat er wel terdege sprake was van 'een doofpot'. Bovendien blijkt uit een brief uit 1998 dat De Grave wel degelijk op de hoogte was van de onvolkomenheden van het Van Kemenade-rapport. Uiteindelijk is dit NIOD-rapport de aanleiding voor de val van het tweede kabinet-Kok

Jong en verfrissend?: "Ik ben dus niet van de categorie: jong en verfrissend. Toch ben ik na mijn ministerschap van Defensie weer uit volle overtuiging met enthousiasme in de Tweede Kamer gaan zitten. Ik weet, dat is uitzonderlijk, maar ik vind het juist van groot belang dat ook ex-ministers volksvertegenwoordiger willen zijn. Het controleren van de macht is net zo belangrijk als het uitoefenen van de macht en Kamerlid zijn is het hoogste wat je in een democratie kunt bereiken."

(Bronnen: FrankdeGrave.nl/ANP/vvd.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief