Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanklager bekijkt tenlastelegging Karadzic opnieuw

30 jul 08

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het JoegoslaviŽ-Tribunaal in Den Haag gaat de tenlastelegging tegen Radovan Karadzic opnieuw bekijken.

Dit maakte de Belg woensdag bekend op een persconferentie luttele uren na de overdracht van de ex-president van Republika Srpska.

De tenlastelegging tegen Karadzic is voor het laatst gewijzigd in 2000. Brammertz wil de aanklacht aanpassen aan de jurisprudentie die sindsdien is ontstaan. Ook wil hij in de nieuwe tenlastelegging rekening houden met feiten die sindsdien in processen tegen andere verdachten zijn bewezen en met nieuw materiaal dat de afgelopen jaar is verzameld. Hij verwacht dat de voorbereiding van het proces enkele maanden in beslag neemt.

De tenlastelegging bevat nu genocide, medeplichtigheid aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid, schendingen van de wetten en gebruiken van oorlog en schending van de conventies van Genève uit 1949.

Brammertz verwacht dan ook een "complex proces waarin een significante hoeveelheid bewijsmateriaal zal worden gepresenteerd". Het gaat immers om de ernstigste misdaden volgens het internationaal recht. De hoofdaanklager wil zijn zaak op de meest efficiënte manier presenteren, met respect voor de rechten van de verdediging.

Brammertz benadrukte dat de arrestatie van Karadzic "immens belangrijk voor de slachtoffers is die al te lang op deze dag hebben moeten wachten". Hij herinnerde eraan dat ook de twee resterende voortvluchtige verdachten, Ratko Mladic en Goran Hadzic, moeten worden opgepakt zodat het tribunaal de uitvoering van zijn mandaat kan vervullen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief