Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brammertz maakt toch nog hoogtepunt tribunaal mee

31 jul 08

Brammertz maakt toch nog hoogtepunt tribunaal mee

Toen de Duitstalige Belg Serge Brammertz op 1 januari Carla Del Ponte opvolgde als hoofdaanklager van het JoegoslaviŽ-Tribunaal, dacht menig waarnemer dat het tijdelijke VN-hof al over zijn hoogtepunt heen was:

ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië was tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces plotseling overleden.

Het leek voor sommigen erop dat Brammertz alleen maar op de winkel moest passen en de voor eind 2010 geplande sluiting van het tribunaal in goede banen moest leiden. Velen hadden alle hoop opgegeven de Bosnisch-Servische kopstukken Radovan Karadzic en Ratko Mladic ooit nog in Den Haag te zien. Maar door de arrestatie van Karadzic staan het tribunaal en dus ook Brammertz plotseling weer in de schijnwerpers van het wereldnieuws.

Brammertz was in Den Haag geen onbekende toen hij begin dit jaar aan de slag ging bij het tribunaal: hij was eerder plaatsvervangend hoofdaanklager geweest van het Internationaal Strafhof (ICC), het eerste permanente hof voor de berechting van oorlogsmisdadigers.

Brammertz werd op 17 februari 1962 geboren in Eupen. Hij studeerde rechten in Leuven en criminologie in Luik. Hij promoveerde later aan de universiteit van Freiburg im Breisgau op het thema grensoverschrijdende politiesamenwerking.

Terug in België werkte Brammertz enkele jaren als advocaat voordat hij officier van justitie werd in zijn geboortestad. In het grensgebied van België, Nederland en Duitsland deed hij zijn eerste praktische ervaring op in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit.

In 2002 werd hij de eerste federale procureur van België. Daarmee werd hij belast met bepaalde vormen van gewestoverschrijdende misdaad waaronder mensenhandel en terrorisme. Daarnaast ging Brammertz over zaken als genocide en schendingen van het internationale oorlogsrecht. In die functie was hij namens België de contactpersoon voor het Joegoslavië- en Rwanda-Tribunaal.

In november het jaar daarop vertrok hij naar het ICC als plaatsvervanger van hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo. Brammertz leidde de eerste onderzoeken van het hof in Den Haag, naar oorlogsmisdaden in Uganda en de Democratische Republiek Congo. Het ICC leende hem in 2006 uit aan de VN om het onderzoek te leiden naar de moord op de Libanese ex-premier Hariri.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief