Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic: Holbrooke beloofde geen proces

1 aug 08

Karadzic claimt deal met Holbrooke

Radovan Karadzic heeft in 1996 van de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke de toezegging gekregen dat hij zou voorkomen dat Karadzic voor het JoegoslaviŽ-Tribunaal zou moeten verschijnen.

Voorwaarde was dat de van oorlogsmisdaden verdachte Karadzic zijn politieke functies zou opgeven en zich uit het openbare leven zou terugtrekken. Dit schrijft Karadzic in een brief die hij aan het Joegoslavië-Tribunaal heeft overhandigd. Het document is vrijdag gepubliceerd.

"Meneer Holbrooke verplichtte zich namens de Verenigde Staten dat ik niet zou worden berecht door dit Tribunaal", staat in de verklaring. Karadzic zei donderdag tijdens zijn eerste voorgeleiding voor het Tribunaal al dat hij destijds een deal had gemaakt met de voormalige Balkan-onderhandelaar van de Amerikanen. Verhalen over zo'n deal doen al jaren de ronde, met als bron mensen uit de naaste omgeving van Karadzic.

Karadzic zei donderdag voor zijn leven te vrezen in zijn VN-cel in Scheveningen. In de brief schrijft Karadzic dat Holbrooke hem wil laten liquideren. "Het is duidelijk dat, omdat niet is voldaan aan de afspraken die hij namens de VS heeft gemaakt, hij naar plan B is overgestapt. De liquidatie van Radovan Karadzic."

Karadzic schrijft in de brief ook over de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright. Die zou aan Biljana Plavsic, de opvolger van Karadzic als president van Republika Srpska, hebben voorgesteld "dat ik vertrek naar Rusland, Griekenland of Servië en daar een privékliniek begin. (...). Zolang ik Pale maar verlaat." Pale is de voormalige Bosnische woonplaats van Karadzic.

Holbrooke ontkende donderdag dat hij de voormalige Bosnisch-Servische president heeft beloofd dat die niet vervolgd zou worden voor oorlogsmisdaden. "Dit is een oude bewering waarmee Karadzic al in 1996 begon", aldus Holbrooke. "Zo'n deal zou immoreel en onethisch zijn. Natuurlijk is het niet gebeurd."

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bericht ontkend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief