Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic verdenkt Brammertz van deal met rechters

1 aug 08

Karadzic verdenkt Brammertz van deal met rechters

Radovan Karadzic verdenkt hoofdaanklager Serge Brammertz ervan dat hij achter zijn rug om een deal heeft gesloten met de rechters van het JoegoslaviŽ-Tribunaal.

Dit staat in een brief van de Bosnisch-Servische ex-president, die het VN-hof vrijdag heeft gepubliceerd.

Brammertz had woensdag tijdens een persconferentie gezegd dat het proces op een 'efficiënte' manier moet verlopen. "Ik ben bezorgd over zijn uitspraak dat het allemaal heel snel zal gaan en ik vraag mij af hoe de hoofdaanklager dit weet en of hij achter de rug van de verdediging een deal heeft gemaakt met de strafkamer", schrijft Karadzic.

Het bureau van de hoofdaanklager is volgens Karadzic ook selectief te werk gegaan bij het verzamelen van bewijs tegen hem.

Toen Republika Srpska, de Servische republiek in Bosnië, archieven openstelde voor onderzoekers van het Tribunaal, waarin die vooral geïnteresseerd in belastend materiaal en 'aarzelden' die materiaal mee te nemen dat wijst op de onschuld van de verdachte, zo stelt Karadzic in zijn brief.

Volgens de regels van het Tribunaal zijn de aanklagers verplicht ook ontlastend materiaal te verzamelen en dat aan de verdediging te geven.

Karadzic vraagt zich af of hij een eerlijk proces kan krijgen in een sfeer waarin "niemand op aarde gelooft in de mogelijkheid van vrijspraak". Is getekend: Dr. Radovan Karadzic.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief