Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China versoepelt internetcensuur voor Spelen

1 aug 08

De Chinese organisatoren van de Olympische Spelen heffen de internetbeperkingen voor journalisten die verslag doen van het sportspektakel in Peking op.

Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vrijdag bekendgemaakt.

Het IOC en de Chinese organisatoren hebben het probleem opgelost, aldus IOC-vicepresident Gunilla Lindberg. "Het internet is net zo te gebruiken als bij voorgaande Spelen."

Zowel China als het IOC werd de afgelopen dagen bedolven onder kritiek. De eerste omdat het bepaalde websites had afgesloten, de tweede omdat die met de censuur zou hebben ingestemd. Vanuit het perscentrum voor de Olympische Spelen was een reeks 'gevoelige' websites, waaronder die van Amnesty International en pagina's van de Britse omroep BBC, niet te bekijken.

Journalisten constateerden vrijdag in het perscentrum nog steeds talloze blokkades. Ontoegankelijk bleven onder meer websites van Chinese dissidenten, die van de verboden spirituele beweging Falungong en pagina's met informatie over het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 in Peking.

Tijdens een zeldzame bijeenkomst met de buitenlandse pers riep de Chinese president Hu Jintao journalisten op zich aan de Chinese wetten te houden. "We hopen ook dat jullie objectief verslag doen van wat jullie hier zien." Ook riep hij op de Spelen niet te politiseren. "Dat doet de verschillende kwesties geen goed en gaat in tegen de Olympische geest", aldus Hu.

Het autoritair geregeerde China krijgt veel kritiek op het gebied van de mensenrechten. Zo snoerde het in de aanloop naar de Spelen een reeks dissidenten de mond, bijvoorbeeld door hen te dwingen Peking te verlaten.

China zet 34.000 militairen in om de veiligheid te bewaken tijdens de Olympische Spelen, die volgende week vrijdag beginnen. Ook zijn 125 gevechtsvliegtuigen en tientallen marineschepen paraat om een eventuele terroristische aanval af te wenden. Verder zijn radar, defensieraketten en chemische afweer in de hoofdstad geïnstalleerd.

Volgens de autoriteiten gaat de meeste dreiging uit van islamitische radicalen in de regio Xinjiang, separatisten die strijden voor een onafhankelijk Tibet, de verboden spirituele beweging Falungong en prodemocratische krachten uit het Westen.

Peking had eerder al veiligheidscontroles in en om het openbaar vervoer, vliegvelden en treinstations ingesteld. Ook staan er honderden controleposten bij wegen naar de stad. Tienduizenden agenten en vrijwillige 'ordehandhavers' patrouilleren in de straten van Peking en vele populaire uitgaansplekken hebben al moeten sluiten. Sommige inwoners hebben de Spelen inmiddels het etiket 'onplezierige Spelen' opgeplakt.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief