Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Amerikanen beschermden Karadzic'

2 aug 08

Amerikanen beschermden Karadzic

De Verenigde Staten beschermden Radovan Karadzic totdat de de inlichtingendienst CIA erachter kwam dat de ex-president van Republika Srpska zich niet hield aan een deal met de Amerikanen.


Dit stelt de Servische krant Blic zaterdag op gezag van een anonieme bron bij de Amerikaanse geheime diensten. Die bevestigt de stelling van Karadzic dat de VS hadden beloofd dat hij ongemoeid zou blijven als hij zich uit het openbare leven terugtrekt.

Aan de Amerikaanse bescherming kwam een einde toen de CIA door een afgeluisterd telefoontje erachter kwam dat Karadzic zich bemoeide met de Bosnische verkiezingscampagne in 2000, aldus de bron.

"Ik weet niet zeker of er een geschreven document was dat dit bevestigt, maar ik heb Holbrookes bekentenis van mondelinge garanties die aan Karadzic zijn gegeven van het hoogste niveau van de VS", aldus de bron bij de Amerikaanse geheime dienst.

De Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Richard Holbrooke slaagde er in 1996 in de wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Karadzic over te halen om af te treden als president van de Bosnisch-Servische Republika Srpska. Holbrooke heeft echter de afgelopen jaren herhaaldelijk ontkend dat er een deal zou zijn dat Karadzic niet zou worden vervolgd door het Joegoslavië-Tribunaal.

In 2000 kwam de CIA erachter dat Karadzic persoonlijk vergaderingen bleef voorzitten van zijn zogenaamde Servische Democratische Partij (SDS). "In Amerika werden ze stapelgek toen zij beseften dat Karadzic ze voor de gek hield", aldus de bron.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief