Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse bergbeklimmers in veiligheid

4 aug 08

De twee Nederlandse bergbeklimmers Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel, beiden afkomstig uit Utrecht, zijn zondagavond teruggekeerd in het basiskamp op de helling van de beruchte berg K2, op de grens tussen China en Pakistan.


De twee kampen met ernstige bevriezingsverschijnselen nadat ze vrijdag bij de top van de berg door een sneeuwlawine werden verrast. De brokken sneeuw sneden de touwen van de klimmers door waardoor ze in grote problemen kwamen.

De twee Nederlanders bereikten het basiskamp op 5400 meter hoogte met een derde teamlid Pemba Sherpa. Volgens woordvoerder Michel Schuurman van de expeditie, zijn de klimmers uitgeput, maar goed aanspreekbaar. In het basiskamp is een arts die hen behandelt.

Ten tijde van de lawine waren behalve de Nederlandse expeditie nog meer groepen op de berg. Volgens voorlopige schattingen zijn in totaal elf mensen overleden. Ook worden nog diverse beklimmers van over de hele wereld vermist. Dat geldt ook voor de Ierse deelnemer van de Nederlandse expeditie. Voor zijn leven wordt gevreesd.

Volgens Incipit Expeditie Management, het bedrijf dat de Nederlandse expeditie vanuit Nederland logistiek ondersteunt, zijn de twee Nederlandse mannen los van elkaar zonder touwen naar beneden geklommen, volgens deskundigen een zeer gevaarlijke onderneming.

Van de Gevel zou samen met een Nepalese drager bij het eerste kamp zijn aangekomen, maar weer de berg zijn opgegaan om Van Rooijen te zoeken. Uiteindelijk hebben de mannen elkaar zondagmorgen (Nederlandse tijd) gevonden, en zijn ze gezamenlijk aan de verdere daling begonnen.

Michel Schuurman heeft zondag contact gehad met Wilco van Rooijen. Volgens Schuurman heeft Van Rooijen ernstige bevriezingsverschijnselen aan zijn voeten. Zijn collega Van de Gevel zou ernstige problemen met zijn handen hebben. Een Nederlandse arts die de expeditie vanuit Nederland adviseert, heeft volgens Schuurman gezegd dat de werkelijke conditie van de twee mannen pas na enkele dagen duidelijk wordt. In het ergste geval zouden aangetaste ledematen geamputeerd moeten worden.

Andere leden van de Nederlandse expeditie die vrijdag in het basiskamp waren achtergebleven zijn zondag met onder meer voedsel, drank, en zuurstofflessen hun collega's tegemoet gegaan. In dat kamp is een arts van een Amerikaanse expeditie aanwezig voor eerste medische hulp.

Het is de bedoeling dat de overlevenden maandag door een helikopter naar de bewoonde wereld worden gebracht, zodat ze vervolgens volwaardige medische zorg kunnen krijgen. Volgens Michel Schuurman van Incipit Expeditie Management zijn de weersverwachtingen echter slecht. De kans is aanwezig dat de helikopter niet kan uitvliegen.

De K2 is met zijn 8611 meter de op één na hoogste berg ter wereld. De Mount Everest is ongeveer 200 meter hoger. Toch vinden veel bergbeklimmers de K2 moeilijker te bedwingen. De berg heeft als bijnaam 'killer mountain'. In de loop der jaren zijn zeker 66 mensen op de berg omgekomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief