Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders opgepikt van dodenberg K2

4 aug 08

Voor de Nederlandse bergbeklimmers Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel is maandag een einde gekomen aan het klimdrama op de berg K2.

De twee avonturiers werden door een helikopter opgepikt uit het basiskamp en met bevriezingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis in de Pakistaanse stad Skardu.

Van Rooijen kampt met bevriezing aan de voeten, bij Van de Gevel zijn de handen het probleem. Volgens de behandelend arts lijken de bevriezingen mee te vallen. Hij heeft goede hoop dat zij er geen blijvend letsel aan overhouden, maar pas over enkele dagen is dat met zekerheid te zeggen.

De twee Nederlanders maakten deel uit van de klimexpeditie Norit K2 die bezig was de 8611 meter hoge Himalayareus K2 te beklimmen. Dichtbij de top werden de klimmers vrijdag verrast door een ijslawine die de veiligheidstouwen doorsneed.

Vier leden van de expeditie worden nog vermist. Een woordvoerder van Norit K2 liet maandag weten dat de hoop is opgegeven dat het vermiste Ierse expeditielid Gerard McDonnell nog in leven is. Vanuit het basiskamp op de K2 is bericht dat een ooggetuige hem van een zeer steile ijswand naar beneden heeft zien vallen. Bovendien is het menselijk gesproken onmogelijk om op een hoogte van 8000 meter zo lang te overleven.

Van Rooijen en Van de Gevel keren voorlopig nog niet terug in Nederland. Zij blijven nog enkele dagen in het militaire hospitaal in Skardu. De leider van de expeditie, Wilco van Rooijen, verklaarde tegen perbureau Reuters dat het na het ongeval ieder voor zich was op de berg. "Ik begrijp niet waarom iedereen elkaar in de steek liet", aldus Van Rooijen. Hij zei zonder slaapzak, eten of drinken op de berg te hebben overnacht.

Ten tijde van de lawine waren behalve de Nederlandse expeditie nog meer groepen op de berg. Volgens een kapitein van het Pakistaanse leger zijn het afgelopen weekeinde er zeker elf doden gevallen op de berg. Diverse mensen worden nog vermist.

De K2 is met een hoogte van 8611 de op één na hoogste berg ter wereld en geldt als zeer moeilijk om te beklimmen. Al meer dan 70 avonturiers vonden de dood op de berg in de Himalaya, op de grens van Pakistan en China.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief