Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Solana belt met Teheran over nucleair programma

4 aug 08

De Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, de Spanjaard Javier Solana, heeft maandag een telefoongesprek gehad met de Iraanse nationale veiligheidsadviseur Saeed Jalili over het nucleaire programma van Iran.


Dat heeft het kantoor van Solana maandag bekendgemaakt. Solana zal nu de zes wereldmachten China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk snel op de hoogte stellen van zijn gesprek. Inhoudelijk hebben zijn woordvoerders geen mededelingen gedaan.

Teheran meldde al voor het telefoongesprek dat er geen sprake kan zijn van een bevriezing van het nucleaire programma, wat de zes wereldmachten eisen.

Twee weken geleden spraken Iran, de Europese Unie en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève rechtstreeks met elkaar. In ruil voor economische en politieke samenwerking moet Iran zijn omstreden nucleaire programma bevriezen.

Iran en het Westen ruziën al jaren over het Iraanse nucleaire programma. De Verenigde Staten en andere landen vermoeden dat Iran in het geheim werkt aan een kernwapen, iets wat Teheran stellig ontkent. Volgens Iran dient het kernprogramma slechts vreedzame doeleinden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief