Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Westen dreigt Iran met nieuwe sancties

4 aug 08

Westerse landen als de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ hebben Iran maandag met nieuwe sancties gedreigd.


Zij willen dat het regime in Teheran positief reageert op een internationaal aanbod tot samenwerking in ruil voor een bevriezing van het omstreden Iraanse nucleaire programma. Londen vindt dat Iran uiterlijk dinsdag moet reageren.

Washington eiste eerder al dat Teheran afgelopen weekeinde een antwoord moest geven. De Verenigde Staten, de vier andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk) en Duitsland zouden het al eens zijn over nieuwe strafmaatregelen als Iran niet reageert, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het voorstel tot internationale samenwerking kwam van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, drie grote lidstaten van de Europese Unie. De buitenlandcoördinator van de unie, Javier Solana, had eerder maandag nog een telefoongesprek met de Iraanse nationale veiligheidsadviseur Saeed Jalili over de nucleaire ambities van Iran. Volgens een woordvoerder bleef het contact zonder resultaat.

Teheran meldde al voor het gesprek dat er geen sprake kan zijn van een bevriezing van het nucleaire programma. De Verenigde Staten en andere landen vermoeden dat Teheran in het geheim werkt aan een kernwapen, iets wat het islamistische regime stellig ontkent. Volgens Iran dient het kernprogramma slechts vreedzame doeleinden. De Verenigde Naties legden Iran al drie keer een reeks strafmaatregelen op.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief