Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Volgende golf hypotheekproblemen VS in aantocht'

5 aug 08

Een nieuwe, nog grotere, golf van hypotheekproblemen dreigt de komende tijd de Verenigde Staten te overspoelen.

Nu de Amerikaanse economie verzwakt, blijken steeds meer mensen met een redelijk financieel onderpand hun hypotheek niet meer te kunnen afbetalen. Dat meldde maandag de Amerikaanse krant The New York Times.

De problemen rond de subprime-hypotheken zijn volgens de krant over het hoogtepunt heen. Deze hypotheken werden verstrekt aan mensen met geen of weinig onderpand en zijn nu voor een groot deel verdwenen. Nu zou de volgende groep hypotheken, de zogenoemde alt-A kredieten, aan de beurt zijn. Deze hypotheken zouden verstrekt zijn aan mensen zonder schulden, die echter geen bewijs van hun inkomen hoefden te laten zien.

In april kwam 12 procent van de mensen met een alt-A hypotheek hun verplichtingen niet na. Dat is vier keer zo veel als in april vorig jaar. Het aantal mensen met een 'gewone' hypotheek dat in april zijn financiële verplichtingen verzaakte, verdubbelde naar 2,7 procent.

Evenals de subprime-hypotheken, werden ook de alt-A kredieten vooral verstrekt in de periode van sterk stijgende huizenprijzen, met name in de jaren voorafgaand aan het begin van de hypotheekcrisis in 2007. Terwijl subprime de lener een periode van een tot drie jaar geeft voordat de rente wordt verhoogd, krijgt de bezitter van een alt-A hypotheek vijf tot zeven jaar respijt. Daarna moet er naast het verhoogde rentetarief vaak ook worden afgelost, wat voor veel van deze huizenbezitters problemen zou kunnen gaan opleveren.

Deze termijnen houden volgens analisten in dat de grootste problemen met alt-A hypotheken over twee tot drie jaar kunnen ontstaan. Dat is ook afhankelijk van de verdere economische ontwikkelingen in de VS, met name van de stijging of daling van de werkloosheid. Daarnaast is van belang of banken aan hun cliënten de mogelijkheid bieden om de leningen te herfinancieren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief