Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Activisten draaien zich warm voor Spelen

6 aug 08

Het aanstaande begin van de Olympische Spelen in China is niet alleen in sportief opzicht te merken.

Het aanstaande begin van de Olympische Spelen in China is niet alleen in sportief opzicht te merken. Naast sporters lopen ook activisten voor de mensenrechten zich warm. En dat is nodig ook, blijkt uit een brief van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de opening van de Olympische Spelen vindt vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam een manifestatie plaats. Burma Centrum Nederland, International Campaign for Tibet en Tibet Support Groep Nederland willen dat Europese regeringsleiders de Chinese autoriteiten bewegen zich aan de mensenrechten te houden.

Op donderdagavond pakken Tibetanen in Nederland het iets minder radicaal aan. Zij gaan dan bidden voor culturele en religieuze vrijheid in Tibet. Overal in de wereld wordt de avond voordat de Olympische Spelen worden geopend voor vrijheid in Tibet gebeden. De deelnemers zullen bij elkaar ongeveer een miljoen kaarsen aansteken.

De verschillende protesten blijken nodig. Volgens minister Verhagen zijn de mensenrechten in China de afgelopen twee maanden niet verbeterd. De bewindsman stelt dat de zorgpunten "onverminderd blijven bestaan" en dat de Chinese autoriteiten vanwege de Olympische Spelen "risico's op incidenten en daaraan verbonden mogelijke negatieve publiciteit zoveel mogelijk willen beperken".

Dat lukt het land slechts ten dele. Vorige week stelde Amnesty International dat de grondrechten van de mens in China in aanloop naar de Spelen eerder zijn verslechterd dan verbeterd. Toch vindt Verhagen dat premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker van Sport op 8 augustus naar de opening van de Olympische Spelen in Peking kunnen.

Verhagen wil op die manier in gesprek blijven met het Aziatische land. Balkenende verdeelt wel de coalitie. De ChristenUnie noemt zijn aanwezigheid "dubbel" vanwege de kritische geluiden van zijn minister van Buitenlandse Zaken. De twee grotere regeringspartijen CDA en PvdA denken daar heel anders over. Zo verwacht de PvdA ferme taal over de mensenrechten van de premier tijdens de opening.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief