Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

GroenLinks steunt Duyvendak

7 aug 08

GroenLinks blijft achter haar Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak staan na diens onthulling dat hij in 1985 heeft ingebroken bij het ministerie van Economische Zaken.

Dat hebben kopstukken van de partij woensdag laten weten. Duyvendak neemt afstand van de inbraak.

Volgens partijvoorzitter Henk Nijhof heeft Duyvendak zijn verleden al opgebiecht tijdens zijn sollicitatie voor het Kamerlidmaatschap. "Het nieuws over de inbraak is voor GroenLinks dan ook geen verrassing", aldus Nijhof.

Bij de inbraak in 1985 stalen Duyvendak en zijn medeactivisten plannen voor nieuwe kerncentrales uit het ministerie van Economische Zaken. "Minister Van Aardenne kwam in het nauw, de actie was een groot succes. Niemand heeft ooit geweten wie er in deze actiegroep zaten", stelde Duyvendak dinsdag.

Het Tweede Kamerlid zegt dat hij afstand neemt van zijn "actiemiddelen van 23 jaar geleden". Duyvendak was voor zijn Kamerlidmaatschap in 2002 actief in de milieubeweging. Hij werkte onder meer als directeur van Milieudefensie.

Fractievoorzitter Femke Halsema zegt dat zij Duyvendak heeft aangemoedigd verantwoording over zijn verleden af te leggen. "Ik vind dat acties altijd binnen de grenzen van de wet dienen te blijven en wijs erop dat Wijnand Duyvendak dat inzicht in zijn boek uitdraagt".

De andere partijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over de actie van Duyvendak. Zo vinden zij de 'trotse toon' van het Kamerlid misplaatst. Een meerderheid in het parlement vindt het echter aan zijn partij om met de kwestie om te gaan, ook omdat het vergrijp inmiddels is verjaard.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief