Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overzicht omgekomen Nederlandse journalisten

12 aug 08

RTL-cameraman Stan Storimans is volgens de NVJ in de recente geschiedenis de zevende Nederlandse journalist die tijdens oorlogssituaties het leven liet. Hieronder volgt een overzicht.


17 maart 1982:
vier Nederlandse journalisten worden in El Salvador door het leger vermoord. IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag lopen in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger. Het team wilde naar door de verzetsbeweging beheerst gebied gaan.

19 maart 1989: Tijdens de presidentsverkiezingen in El Salvador wordt de Nederlandse cameraman Cornel Lagrouw (30) doodgeschoten. Motieven zijn volgens de NVJ nooit opgehelderd.

21 september 1999: Sander Thoenes is voor de Financial Times en Vrij Nederland in Oost-Timor als hij in een buitenwijk van de hoofdstad Dili door pro-Indonesische milities wordt vermoord. Drie gewapende motorrijders in uniformen van het Indonesische leger achtervolgen en beschieten Thoenes en zijn chauffeur. De laatste weet te ontkomen. Thoenes versloeg de gewelddadigheden rond een referendum in Oost-Timor.

12 augustus 2008: RTL-cameraman Stan Storimans komt om het leven tijdens gewelddadigheden in de Georgische stad Gori. Zijn collega-verslaggever Jeroen Akkermans raakt lichtgewond. Beiden waren ter plekke om verslag te doen van de gewapende strijd tussen Georgië en Rusland om de afvallige provincie Zuid-Ossetië.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief