Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duyvendak legt Kamerlidmaatschap neer

14 aug 08

Wijnand Duyvendak van GroenLinks stapt op als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij donderdagavond tijdens een persconferentie laten weten.

Duyvendak was in opspraak geraakt door zijn activistische verleden in de jaren tachtig.

Hij vindt dat alle publiciteit daarover in de afgelopen dagen hem terugzet in die activistische periode. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het gevecht tegen dat beeld beter aankan als ik mijn Kamerlidmaatschap neerleg. Ik heb graag mijn handen vrij."

Duyvendak zei dat hij donderdag in de loop van de dag tot die conclusie is gekomen. Een belangrijke factor in zijn besluit speelde de bekendwording deze week dat een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken waarbij Duyvendak in 1985 betrokken was, heeft geleid tot bedreiging van ambtenaren en brandstichting. "Ik moet constateren dat dit nieuwe, zeer ernstige gegeven mij in de beeldvorming verder terug de jaren tachtig heeft ingezogen."

De GroenLinkser nam nadrukkelijk afstand van de bedreiging en brandstichting. "Ik heb dat nooit geweten en ik heb daar nooit aan meegedaan. Maar ik veroordeel dit soort acties ten strengste."

Duyvendak nam ook nogmaals afstand van acties waaraan hij in de jaren tachtig wel heeft deelgenomen, zoals de inbraak bij het ministerie. "Ik ben ingrijpend veranderd van opvatting over hoe je je doelen moet bereiken. De Wijnand Duyvendak van de jaren tachtig is absoluut iemand anders dan de man die hier nu zit."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief