Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eigen persbericht wordt Duyvendak fataal

14 aug 08

Dat Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks een verleden als activist had, was al jaren genoegzaam bekend.

Dat hij als gevolg daarvan donderdag zijn Kamerlidmaatschap moest neerleggen, zal Duyvendak begin deze maand dan ook onmogelijk hebben kunnen bedenken.

Nietsvermoedend stuurde Duyvendak op 5 augustus een persbericht de wereld in over een boek dat hij over zijn verleden heeft geschreven. Vanaf dat moment is het niet meer rustig geweest rond zijn persoon.

Duyvendak gaf in de uitnodiging voor de boekpresentatie toe dat hij in 1985 betrokken was bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken, waarbij plannen voor nieuwe kerncentrales werden buitgemaakt. Het Kamerlid noemde deze actie "een groot succes".

De storm van verontwaardiging die hierna opstak, ging niet meer liggen. Hoe vaak Duyvendak ook verklaarde dat hij zijn opmerking niet zo had bedoeld en dat hij in zijn nog te verschijnen boek 'Klimaatactivist in de politiek' wel degelijk afstand neemt van de inbraak bij het departement.

Ook de partijtop van GroenLinks leek aanvankelijk te denken dat de zaak wel zou overwaaien. Partijleider Femke Halsema noemde de inbraak weliswaar "moreel en politiek onacceptabel", maar vond ook dat Duyvendak kon blijven functioneren als fractielid, mits hij zou gaan werken aan het herstel van de deuk in zijn geloofwaardigheid.

Daarvoor kreeg Duyvendak echter geen kans. Voortdurend doken nieuwe publicaties op over zijn periode als redacteur van het krakersblad Bluf! in de jaren tachtig en zijn andere omstreden activiteiten in deze tijd. Zo meldde De Telegraaf donderdag dat hij medeschuldig zou zijn geweest aan het bedreigen van ambtenaren.

Domineeszoon Duyvendak, geboren op 30 november 1957 in Markelo, studeerde in de jaren zeventig sociologie in Amsterdam. Hij maakte de studie niet af, maar sloot zich aan bij de kraakbeweging en de antimilitaristische groep Onkruit. Wegens zijn rol bij een inbraak in een militair complex in Dubbeldam in 1984 werd hij veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf.

Berichten dat hij ook deel zou hebben uitgemaakt van de van gewelddadige acties verdachte groep RaRa heeft Duyvendak steeds ontkend. In de jaren negentig keerde hij het illegale actiewezen de rug toe en trad hij in dienst bij Milieudefensie. In 2002 werd hij in de Tweede Kamer gekozen.

Als Kamerlid hield Duyvendak zich vooral bezig met het milieubeleid, voor de hand liggend gezien zijn achtergrond. Een enkele keer refereerde iemand nog wel eens aan zijn rumoerige verleden, maar niemand leek zich daar nog erg druk over te maken.

Tot het fatale persbericht verscheen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief