Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Top GroenLinks te paniekerig over Duyvendak'

15 aug 08

De top van GroenLinks heeft vorige week veel te paniekerig en op een te hoge toon gereageerd toen berichten over de vroegere illegale activiteiten van Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak naar buiten kwamen.

GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk heeft dat vrijdag gezegd in Het Parool.

Lagendijk wil dat er een debat komt binnen GroenLinks over welke buitenwettelijke acties wel en niet door de beugel kunnen. "Ik ben zelf in de jaren tachtig, net als veel andere GroenLinksers, betrokken geweest bij de kraakbeweging. Kraken is ook inbreken.

Maar betekent dat dat alles wat buiten de wet is ook onacceptabel is? Ik vind van niet. En ik denk dat veel andere mensen in de partij dat ook niet vinden", aldus Lagendijk in een toelichting op het bericht in Het Parool.

Duyvendak maakte vorige week zelf bekend dat hij in 1985 heeft deelgenomen aan een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken, waarbij plannen voor nieuwe kerncentrales werden ontvreemd. Dat leidde tot een stroom van mediapublicaties over zijn betrokkenheid bij andere illegale activiteiten, onder meer als redacteur van het krakersblad Bluf! Zo zou Duyvendak medeschuldig zijn geweest aan het bedreigen van ambtenaren. Donderdagavond liet de GroenLinks-politicus weten zijn Kamerlidmaatschap neer te leggen.

Lagendijk zegt moeilijk te kunnen beoordelen of het besluit van Duyvendak terecht was. "Maar van mij had hij niet weg gehoeven."

De Europarlementariër tekent wel aan dat hij het oproepen tot bedreiging van ambtenaren, zoals Bluf! heeft gedaan, "veel te ver vindt gaan".

Lagendijk verwacht dat het partijbestuur van GroenLinks een debat zal organiseren over wat is toegestaan bij buitenparlementaire acties. Zo nodig zal hij zelf het initiatief nemen. Lagendijk wijst erop dat een dergelijk debat ook bij andere partijen gevoerd kan worden. Zo heeft ook PvdA-Kamerlid Diederik Samsom een verleden als milieuactivist.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief