Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rover ontheft Spithorst uit functie

18 aug 08

Reizigersvereniging Rover heeft Rikus Spithorst uit zijn functie als woordvoerder ontheven. Dat heeft de reizigersorganisatie zondag laten weten.

Spithorst kwam in opspraak omdat hij onder het pseudoniem DriekOplopers een column op de jongerensite Fok.nl schreef waarin hij opriep het woonhuis van fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks in brand te steken. Rover stelt in een persbericht dat de column van Spithorst weliswaar "was bedoeld als satire, maar als zodanig onvoldoende herkenbaar was en hoe dan ook iets waar ROVER niet mee geassocieerd wenst te worden."

"ROVER-voorzitter Michael van der Vlis had hem eerder verzocht daar in NOVA, waar hij ter toelichting was uitgenodigd, volledig en ondubbelzinnig afstand van te nemen en zijn diepe excuses aan te bieden. Dat heeft hij onvoldoende gedaan en dus heeft de voorzitter hem per onmiddellijk van dat woordvoerderschap ontheven", meldt de reizigersvereniging.

De Amsterdamse PvdA zette zaterdag ook een punt achter de samenwerking met de voormalige Rover-voorlichter. Hij schreef elke veertien dagen een column op de website van de partij, maar daar is nu een einde aangekomen.

Spithorst stelde zaterdagavond in NOVA dat de column satirisch bedoeld was en dat hij nooit de bedoeling heeft gehad de GroenLinks-politica op te blazen.

Spithorst blijft overigens wel actief als columnist. Dit weekeinde werd hij benaderd door Radio Decibel, dat de plots vrijgekomen columnist graag inlijfde bij het programma Treurslag. "Bij Decibel begrijpen we rebelse satire. Keihard nodig in deze tijden van restauratie", aldus de zender.

Spithorst: "Nadat ik publicitair was gelyncht door GeenStijl en NOVA, met alle gevolgen van dien, was ik erg verrast toen ik een telefoontje van Radio Decibel kreeg om wekelijks een radiocolumn te maken over Amsterdamse aangelegenheden. Ik ben van plan de woorden en daden van vooraanstaande Amsterdammers onder de loep te nemen. Streng maar rechtvaardig."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief