Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pakistaanse president Musharraf treedt af

18 aug 08

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft maandag in een toespraak aangekondigd in het belang van de natie af te treden.

Hij werd door de oppositie belaagd met een afzettingsprocedure wegens schending van de grondwet en wanbeleid. Musharraf zei dat leden van de oppositie met valse beschuldigingen aan zijn adres het volk bedriegen en de natie schade toebrengen. Musharraf verdedigde in de rede uitvoerig het beleid dat hij de afgelopen negen jaar heeft gevoerd. Hij beklemtoonde nooit persoonlijk gewin te hebben nagejaagd en enkel het land te hebben gediend.

De leider zei dat er "helaas mensen zijn die hun eigen belang voor het belang van de natie plaatsen". Zij beschuldigen hem valselijk, aldus Musharraf die doelde op de parlementsleden die zijn afzetting beogen.

De president voerde een reeks statistieken over bouwwerken, projecten en economische stabiliteit aan om zijn standpunten te verdedigen. Hij bezwoer dat de beschuldigingen geen steek houden. Maar na ruim drie kwartier vechtlustig spreken maakte hij toch duidelijk in het belang van het land zijn functie op te geven.

De inmiddels democratisch gekozen leider kwam in 1999 als legerleider met een staatsgreep aan de macht. Parlementsleden van de belangrijkste oppositiepartijen roken de kans hem te dwingen op te stappen sinds februari toen ze de parlementsverkiezingen wonnen.

Musharraf heeft de greep op de met kernwapens bewapende natie onder meer verloren door de verkiezingsoverwinning van de oppositie in februari, acties van radicale stammen en fundamentalisten en als gevolg van zijn gedwongen vertrek als legerleider vorig jaar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief