Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Na Musharraf zal Taliban niet floreren'

18 aug 08

Na het aftreden van de Pakistaanse president Pervez Musharraf zal de radicaalislamitische Taliban niet floreren.

De extremisten zullen ook na het tijdperk-Musharraf even hard worden aangepakt. Daarbij zal het Pakistaanse antiterreurbeleid minder dubbelzinnig zijn. Dat zegt veiligheidsexpert Marco Mezzera van het Haagse Clingendael Instituut maandag.

Mezzera verwacht dat de antiterreurmaatregelen onder de huidige regeringscoalitie niet zullen verzwakken nu Musharraf, een bondgenoot van de Amerikanen, de deur is gewezen. Washington vindt het Pakistaanse antiterreurbeleid belangrijk, omdat de kopstukken van de Taliban zich in het land zouden verschuilen. Met een partner ter plaatse kan er veel beter tegen de terroristische organisatie worden opgetreden. Mezzera voorspelt dat de herverdeling van de macht in Pakistan de grip van de VS op het terreurnetwerk kan vergroten.

"De grootste zorg van de Amerikanen is de politieke instabiliteit in Pakistan. De moord op ex-premier Benazir Bhutto eind vorig jaar gaf die stabiliteit een flinke dreun. Maar volgens de VS was ook Musharraf een deel van het probleem omdat hij niet democratisch regeerde", aldus Mezzera. Musharrafs vertrek kan zo ook de politieke standvastigheid van Pakistan ten goede komen.

"Zeker in zijn laatste maanden was Musharraf aan het koorddansen", aldus de deskundige. "Toen zijn populariteit kelderde probeerde hij vriend en vijand aan zijn kant te scharen en was hij daardoor controversieel in zijn aanpak. Aan de ene kant poogde hij de Taliban de kop in te drukken, maar aan de andere kant ging hij ook met de rebellenleiders om de tafel zitten. Hij werd niet alleen door zijn eigen volk, maar ook internationaal met een scheve blik aangekeken."

De VS hoeven zich volgens Mezzera dan ook weinig zorgen te maken over het bondgenootschap. De twee coalitiepartijen die nu in de regering zitten, de Pakistaanse Moslim Liga (PML) en de Pakistaanse Volkspartij (PPL) zijn gematigd en redelijk prowesters. Daarbij nemen ze meer afstand van het leger dan voormalig 'oppergeneraal' Musharraf.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief