Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

McCain in peiling boven Obama

20 aug 08

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft een verrassende voorsprong genomen op zijn Democratische tegenstrever Barack Obama.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Zogby in opdracht van het Britse persbureau Reuters.

Het is voor het eerst in de Zogby/Reuters-enquête dat McCain boven Obama staat. De senator uit Arizona krijgt in de laatste peiling de steun van 46 procent van de ondervraagden tegen 41 procent voor Obama. In juli had Obama in de enquête nog een voorsprong van 7 procentpunten. Ook in andere peilingen stond de senator uit Illinois de afgelopen maanden steevast boven McCain.

De ommekeer komt na een periode van harde aanvallen. Daarbij hamerden de 71-jarige McCain en andere Republikeinen voortdurend op onder meer het vermeende gebrek aan ervaring van de 47-jarige Obama om het land te kunnen leiden.

Ook blijkt dat de ondervraagde kiezers op dit moment meer vertrouwen hebben in McCain als het gaat om de economie, een cruciaal verkiezingsthema, waar Democratische kandidaten vaak beter op scoren.

"Er bestaat geen twijfel dat de campagne om Obama in diskrediet te brengen op dit moment loont voor McCain", aldus opiniepeiler John Zogby. "Dit is een belangrijke achteruitgang voor Obama."

De enquête werd van donderdag tot zaterdag gehouden. In die periode was Obama op vakantie en stond McCain in de politieke schijnwerpers na de Russische invasie van Georgië.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief