Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duyvendak krijgt taart in gezicht

20 aug 08

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak heeft woensdag bij de presentatie van zijn boek 'Klimaatactivist in de politiek' een taart in zijn gezicht gekregen.

Vanaf het balkon in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam gooiden leden van het extreemrechtse Voorpost pamfletten met de kop 'terrorist' in het publiek.

De politie hield drie mannen aan, onder wie de taartgooier. De drukbezochte bijeenkomst was extra beveiligd. Nadat hij zijn gezicht had schoongemaakt, kon Duyvendak, die onlangs opstapte als Kamerlid, zijn toespraak vervolgen. Hij zei met iedereen in debat te willen gaan over klimaatverandering, zelfs met de taartgooier.

Een persbericht over zijn boek vormde eerder deze maand de opmaat tot zijn aftreden. In dat bericht gaf Duyvendak toe betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985. Duyvendak bleef erbij het een goed idee te vinden een boek te schrijven over klimaatverandering, ook omdat het huidige kabinet veel te weinig doet om die tegen te gaan.

Over de commotie die ontstond door de aangekondigde publicatie van zijn boek zei Duyvendak dat de acties uit de jaren tachtig kennelijk nog onverwerkt zijn. Hij gaf aan dat te hebben onderschat. Hij stelde nogmaals dat acties zich altijd binnen de wet moeten afspelen. Maar tot zijn verbijstering geldt voor veel mensen het gezegde 'eens een dief, altijd een dief'.

Voorafgaand aan de presentatie had Duyvendak al gezegd actief te blijven voor zijn partij GroenLinks. Ook zal hij blijven strijden tegen klimaatverandering. Hoe hij zich voor GroenLinks in blijft zetten, kon Duyvendak nog niet zeggen, maar hij gaf wel aan buiten de politiek actief te worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief