Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vliegramp op luchthaven Madrid

20 aug 08

Door een vliegramp woensdag op de internationale luchthaven van de Spaanse hoofdstad Madrid zijn mogelijk bijna honderdvijftig mensen om het leven gekomen.

Het gaat om een van de dodelijkste ongevallen ooit in de Europese luchtvaart. Volgens de jongste cijfers van de Spaanse nationale radio kwamen 146 personen om het leven, de overige 26 inzittenden raakten gewond.

Een toestel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair verongelukte bij het opstijgen van het vliegveld Barajas. Het vliegtuig, een MD-82 met 166 passagiers en zes bemanningsleden, raakte van de startbaan.

Het toestel had Las Palmas op Gran Canaria als bestemming. De vlucht werd in samenwerking met de Duitse maatschappij Lufthansa uitgevoerd.

Spaanse zenders toonden beelden van grote rookwolken boven de plek van de crash. De rook was tot in het centrum van Madrid te zien. Blushelikopters gingen de vuurzee te lijf. Veel vliegverkeer op Barajas werd stilgelegd.

Een bron bij de reddingsdiensten stelde al kort na het ongeluk dat slechts weinig inzittenden de vlucht JK 5022 hadden overleefd. "Ze halen de verbrande lichamen naar buiten. Het toestel is volledig verwoest", aldus de bron.

Waarschijnlijk is één van de motoren vlak voor het opstijgen in brand gevlogen, waarna het vuur zich snel uitbreidde. De bemanning zou nog een noodlanding hebben geprobeerd. De zwarte doos kon worden geborgen. De vluchtgegevens in de doos kunnen mogelijk meer informatie verschaffen over de oorzaak van het ongeval.

Spanair is een dochteronderneming van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Meteen na het bekendworden van de ramp daalden de SAS-aandelen op de beurs in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Na een val van 8 procent kon het aandeel zich later iets herstellen, om 6,6 procent lager te sluiten.

SAS bood Spanair eerder dit jaar te koop aan, maar kwam daar in juni op terug wegens de verslechterende situatie in de luchtvaartsector. Spanair is de tweede Spaanse vliegmaatschappij in grootte na Iberia. Sinds de oprichting in 1986 heeft Spanair meer dan 104 miljoen passagiers op Europese bestemmingen vervoerd.

Het vliegtuigongeluk op Barajas is niet het eerste op die luchthaven. Op 27 november 1983 stortte een Boeing 747 neer bij het landen. Daardoor kwamen 181 mensen om het leven. Het vliegtuig van de Colombiaanse maatschappij Avianca crashte door procedurele fouten van de bemanning.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief