Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amsterdamse politie infiltreerde in kraakbeweging

21 aug 08

De Amsterdamse politie heeft in de jaren tachtig ge´nfiltreerd in de Amsterdamse kraakbeweging.

Dit verklaart Klaas Wilting, oud-woordvoerder van de politie donderdagavond in NOVA. "Het waren infiltranten die in de kraakbeweging zaten, die probeerden informatie te verkrijgen. Je moet, wil je informatie inwinnen de kleur van de organisatie aannemen, het is hetzelfde als infiltreren in de criminele wereld", aldus Wilting.

De aktie van de politie was niet zonder risico's herinnert Wilting zich. "Er zijn politiemensen geweest die wij op straat tegenkwamen, en die zullen ook wel klappen hebben gehad, van onze eigen mensen, ja." De infiltratie is om veiligheidredenen weer beëindigd. "Het blijft natuurlijk altijd gevaarlijk voor de politiemensen, als je ontdekt wordt, heb je een groot probleem".

Een ander probleem was volgens Wilting dat het gevaar bestond dat de Amsterdamse agenten de kant van de aktievoerders kozen.

De oud-woordvoerder van de kraakbeweging Jack van Lieshout bevestigt in NOVA dat er door de politie geïnfiltreerd werd. "Zeker, dat kwam aan het licht omdat ze opvielen, ze probeerden extra geweld te gebruiken. Soms zijn ze opgevallen en geïsoleerd en anderen hebben kennelijk hun werk kunnen doen", zegt Van Lieshout in een reaktie op de uitlatingen van Wilting.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief