Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Biden naast Obama'

23 aug 08

http://www.novatv.nl

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama gaat met de 65-jarige senator Joe Biden als kandidaat vicepresident de verkiezingsstrijd in.

Zijn campagneteam in Chicago heeft in de nachtelijke uren Obama's keuze via e-mail en sms verspreid onder miljoenen aanhangers.

Biden wordt in de boodschap van zaterdag geprezen als een man met "uitgebreide ervaring met buitenlandse betrekkingen, een indrukwekkende staat van dienst bij het werken dwars door partijscheidslijnen heen en met een directe aanpak om zaken gedaan te krijgen".

Maandag begint in Denver de Democratische Conventie, waarmee het 'verkiezingsgeweld' pas echt losbarst. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 4 november. De Republikeinse kandidaat John McCain heeft nog geen kandidaat vicepresident naar voren geschoven. McCains campagneteam stelde zaterdag meteen dat de Democraten met Biden als 'running mate' "toegeven dat Obama zelf niet klaar is voor het presidentsschap".

Obama besloot vrijdagavond de rooms-katholieke, liberale veteraan uit de Senaat zijn 'running mate' te maken. Biden is voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat. Hij was eerder hoofd van de senaatscommissie Justitie met een grote vinger in de pap ten aanzien van benoemingen aan het Hooggerechtshof en wetgeving tegen de georganiseerde misdaad.

Een van de imagoproblemen van Obama is zijn gebrek aan politieke ervaring vergeleken met de veel oudere John McCain. Dat gebrek zou hij willen compenseren met Biden.

Biden uit de kleine staat Delaware werd al op 30-jarige leeftijd lid van het Amerikaanse hogerhuis. Politieke waarnemers noemen Biden een gretige spreker, die dol is op debatten en campagne voeren. Met zijn relatief eenvoudige achtergrond als zoon van een autohandelaar verwachten politieke waarnemers dat hij de zogenoemde 'blue collar' stemmers trekt. Daarmee worden arbeiders bedoeld die binnen de Democratische Partij ex-kandidate Hillary Clinton zouden hebben verkozen boven Obama. Afgelopen jaar deed Biden zelf een vergeefse gooi naar het presidentsschap.

Biden geldt in politiek Washington ook als een soms oeverloze redenaar en armoedzaaier. Hij heeft geen woning in Washington en pendelt per trein op en neer naar de hoofdstad van Delaware, Wilmington, ongeveer 80 minuten treinen van de Amerikaanse hoofdstad vandaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief