Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Denver maakt zich op voor Democratische Conventie

25 aug 08

De Amerikaanse stad Denver (Colorado) maakt zich op voor de vier dagen durende Democratische Conventie die maandag begint.


De Democratische presidentskandidaat Barack Obama aanvaardt dan officieel zijn kandidatuur in een zogenoemde acceptance speech. Ook Joe Biden, die zaterdag door Obama werd voorgedragen als kandidaat-vicepresident, houdt dan een toespraak voor de tienduizenden aanhangers die worden verwacht.

Obama en de 65-jarige Biden maakten zaterdag in Springfield samen hun opwachting tijdens een verkiezingsbijeenkomst. "Ik heb gezocht naar een leider die de stijgende kosten waarmee de werkende klasse te maken heeft, begrijpt", zei Obama toen hij Biden, de zoon van een autohandelaar, introduceerde. Obama (47) roemde verder de kennis en ervaring van Biden op het gebied van de buitenlandse politiek die hij zelf ontbeert.

Algemeen wordt aangenomen dat de katholieke Biden wegens zijn achtergrond het vooral goed doet bij de arbeiders waarvan Obama zich juist had vervreemd. De werkende klasse had gedurende de race om het kandidaatschap vooral op Hillary Clinton gestemd die zich inmiddels heeft teruggetrokken.

De keuze voor de liberale Biden leverde Obama zondag nauwelijks meer stemmen op, aldus een opiniepeiling. Wel staat Obama nu voor op zijn Republikeinse rivaal John McCain 45 procent. Volgens de laatste peiling zou Obama 49 procent van de stemmen krijgen en McCain 45 procent.

Biden, die al dertig jaar in de Senaat zit voor het staatje Delaware, geldt als een oude rot in het vak. Hij is voorzitter van de senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen. Eerder was hij onder meer voorzitter van de senaatscommissie Justitie. Waarnemers menen dat de expertise van Biden op het gebied van de buitenlandse politiek een goede aanvulling is op Obama, omdat deze hierin weinig ervaring heeft.

Eerder had Biden kritiek op Obama. Deze zou de nodige ervaring ontberen en nog niet rijp zijn voor het presidentschap. In Springfield was zaterdag niets meer te merken van Bidens bedenkingen. Hij roemde juist de achttien jaar jongere Obama als een "pragmaticus die de klus klaart".

Het Republikeinse kamp wees fijntjes op Bidens eerdere kritiek op Obama. "Er was geen scherpere kritiek op Barack Obama's kennis van de buitenlandse politiek dan die van Joe Biden", aldus McCains campagneleider.

De Republikeinen wachten inmiddels vol spanning en leedvermaak op de eerste uitglijder van Biden, die bekend staat om zijn breedsprakigheid en verbale blunders. Hoewel de Amerikaanse media menen dat Biden de zwakke plekken van Obama goed aanvult, wijzen ze eveneens op diens breedsprakigheid, waardoor waardoor Obama in de problemen zou kunnen komen.

Biden was eerder ook in de race voor het kandidaatschap voor president, maar moest het begin dit jaar afleggen tegen Clinton en Obama. Een half jaar geleden zei Biden niet uit te sluiten dat hij de running mate zou worden van de Republikeinse presidentskandidaat. Hij is een goede vriend van de Republikein McCain. Naar verwachting maakt John McCain eind deze week de naam bekend van zijn running mate.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief