Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel patriottisme bij Democratische Conventie

26 aug 08

Het vier dagen durende partijcongres van de Amerikaanse Democraten is maandag begonnen met veel vertoon van vaderlandsliefde en nieuwe hoop voor de toekomst.


De vrouw van de Democratische presidentskandidaat Barack Obama, Michelle Obama, hield een gloedvolle toespraak die menigeen tot tranen roerde en waarvoor ze een staande ovatie kreeg. Michelle Obama (44) beloofde trouw aan de 'zegeningen' van de Amerikaanse droom en prees haar man als een goede huisvader en leider.

"Ik kom hier als een echtgenote die houdt van haar man en gelooft dat hij een buitengewone president zal zijn", hield Michelle haar gehoor voor. "Barack en ik zijn opgevoed met veel gemeenschappelijke waarden. Dat je hard werkt voor wat je in het leven wilt en dat je mensen met waardigheid en respect behandelt", aldus Michelle.

Ze beloofde dat Barack Obama de oorlog in Irak op een verantwoordelijke manier zal beëindigen en ervoor zal zorgen dat elke Amerikaan een ziektekostenverzekering heeft. Obama zal "Amerika de verandering brengen die het nodig heeft".

Ze prees in haar toespraak senator Hillary Clinton, waarna de aanwezigen in gejuich losbarsten. Daarmee haalde ze voor een deel de kou uit de lucht. Velen vreesden voor een tweespalt binnen de partij tussen aanhangers van Obama en de echtgenote van ex-president Bill Clinton. Hillary heeft Barack Obama maandenlang het vuur na aan de schenen gelegd in de strijd om de nominatie voor de Democratische presidentskandidatuur. Voordat de vergadering begon, benadrukte Clinton echter Obama te steunen. Ze drong er bij haar aanhangers op aan hun stem aan Obama te geven. Hillary Clinton zelf houdt dinsdag een toespraak, waarnaar met belangstelling wordt uitgezien.

Menig toehoorder kreeg de tranen in zijn ogen toen de zieke senator Ted Kennedy, de laatste overlevende broer van de vermoorde president John F. Kennedy, onverwacht verscheen. Het was tot op het laatste moment onzeker of de 76-jarige Ted Kennedy, die aan een hersentumor lijdt, zou spreken. Kennedy zei dat Barack Obama president moet worden om Amerika en de wereld te verbeteren.

De avond kon niet meer stuk toen de twee dochters van Obama, Sasha (7) en Malia (10), op het toneel verschenen op de tonen van Isn't she lovely van Stevie Wonder. "Ik hou van je papa", riep Sasha opgewonden in de microfoon toen ze haar vader zag via een satellietverbinding. Obama, die zelf in Kansas City zat, sprak via een satelliet de aanwezigen toe. Donderdag zal hij in levende lijve aanwezig zijn in Denver. Dan zal hij in een toespraak voor meer dan 75.000 mensen officieel de presidentskandidatuur aanvaarden. Dat moet het hoogepunt worden van de Democratische Conventie. Woensdag spreken oud-president Bill Clinton en Joe Biden, de running mate van Obama.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief