Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Initiatiefwet: Krakers tot 32 maanden de cel in

26 aug 08

CDA, ChristenUnie en VVD willen een verbod op kraken. Krakers hangt een gevangenisstraf boven het hoofd die kan oplopen tot bijna drie jaar. Bovendien willen de partijen gemeenten voortaan de mogelijkheid geven langdurig leegstaande panden te gebruiken.


Dat staat in het initiatiefwetsvoorstel 'Kraken en leegstand' dat ChristenUnie, VVD en CDA dinsdag naar de Raad van State sturen voor advies. Volgens Arie Slob (ChristenUnie) is een kraakverbod te beperkt en zet de wet ook in op een actief leegstandsbeheer. Gemeenten kunnen dan makkelijker over leegstaande panden beschikken door er bijvoorbeeld huurders in te zetten.

Bij herhaling kan de straf verder oplopen. De initiatiefwet gaat ervan uit dat het kraken een misdrijf is. Als er ook sprake is van geweld en vernieling, kan de straf voor krakers oplopen tot 2 jaar en 8 maanden cel, staat in de initiatiefwet.

De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (volkshuisvesting) noemde de plannen in een reactie "een tamelijk bureaucratisch, slap systeem". Hij vindt ze veel te vrijblijvend voor eigenaren die hun panden laten leegstaan. "De misstand van de leegstand wordt met deze voorstellen niet aangepakt." De wethouder zei verder dat geweld niet door de beugel kan, maar dat lang niet alle krakers zich hieraan schuldig maken.

De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag stuurden vorige maand al een brief aan de makers van de initiatiefwet. Daarin lieten ze weten niets te zien in een kraakverbod. Ook pleitten ze voor meer mogelijkheden om zelf leegstand aan te pakken, zoals financiële sancties tegen eigenaren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief