Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Medvedev erkent onafhankelijkheid Georgische regio's

26 aug 08

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vandaag gezegd dat Rusland de onafhankelijkheid van de afvallige Georgische regio's Zuid-OssetiŽ en AbchaziŽ erkent. Hij zei dat na een beraad met de nationale veiligheidsraad.

De twee regio's vroegen Rusland hun onafhankelijkheid te bevestigen. Het Russische parlement stemde daarmee in, waardoor het laatste woord bij Medvedev terecht kwam. Hij tekende een verordening die de regio's formeel erkent.

Het besluit van Medvedev zet de verhoudingen tussen de westerse wereld en Rusland op scherp. Hij riep andere staten op het Russische voorbeeld te volgen.

Medvedev stelde geduldig te zijn geweest in het conflict met Georgië. "Onze aanhoudende voorstellen zijn onbeantwoorde gebleven", aldus de Russische president. Hij zei dat Georgië, de VN en de NAVO hem hebben genegeerd.

"Dit is geen makkelijke keuze, maar de enige manier om de levens van de mensen in de gebieden te redden", zei Medvedev. Hij heeft inmiddels het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven diplomatieke betrekkingen aan te gaan met de twee gebieden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief