Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoek naar steunbetuiging Cramer aan Bluf!

27 aug 08

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) moet opheldering geven over vermeende steun aan Bluf!, het actieblad dat in de jaren tachtig gestolen stukken van het ministerie van Economische Zaken publiceerde.

De bewindsvrouw zei dinsdag dat zij zich niets kon herinneren van een handtekening in een krantenadvententie uit 1986 waarin zij zich met een groot aantal ondertekenaars opwierp als opdrachtgevers van de bewuste uitgaven van Bluf!.

Cramer was destijds voorzitter van Milieudefensie. De bewuste advertentie in de Volkskrant dook op in NRC Handelsblad van dinsdag. De PvdA-bewindsvrouw kon zich niets herinneren en kon zich ook " moeilijk" voorstellen dat zij de steunbetuiging had ondertekend. Zij wees erop dat haar naam verkeerd was gespeld als 'Jaqueline Kramer'.

Zij laat nog een onderzoek instellen en zal dan ook personen benaderen die als ondertekenaars worden genoemd.

Cramer distantieerde zich nadrukkelijk van de publicatie van de documenten en de diefstal bij Economische Zaken. Onlangs leidde de bekentenis van GroenLinkser Wijnand Duyvendak dat hij betrokken was bij de bewuste inbraak, tot zijn vertrek uit de Tweede Kamer. Hij was destijds lid van de redactie van Bluf! die de 178 ondertekenaars van de krantenadvertentie wilden verdedigen tegen vervolging.

In de Kamer eisten de oppositiepartijen VVD en PVV op hoge toon opheldering van respectievelijk premier Jan Peter Balkenende en Cramer zelf. De verwachting is dat de minister over een week, als de Kamer terug is van het zomerreces, in het vragenuur zal moeten verschijnen. Kamerlid Rita Verdonk van Trots op Nederland zei in het tv-programma Knevel & Van den Brink dat Cramer moet aftreden als de berichten kloppen. " Een minister met zo'n verleden is niet te tolereren."

GroenLinks was niet bereikbaar voor een reactie en de SP wilde geen commentaar geven. De PvdA, de partij van Cramer, nam genoegen met haar uitleg. " Cramer distantieert zich nadrukkelijk van de advertentie en stelt zelfs nooit toestemming te hebben gegeven voor de ondertekening met haar naam. Daarmee is de zaak wat ons betreft afgedaan", aldus Kamerlid Jeroen Dijsselbloem.

Het CDA maakte vooralsnog weinig ophef. " Voor mij geldt de verklaring van Jacqueline Cramer", stelde milieuwoordvoerster Liesbeth Spies. Zij wacht ook het vragenuurtje af. " Er komt een vervolg. Tot nader bericht houden we de verklaring als uitgangspunt." Premier Jan Peter Balkenende liet weten dat hij het door minister Cramer aangekondigde onderzoek afwacht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief