Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Democratische conventie in de ban van Clinton

27 aug 08

Hillary Clinton heeft de Democratische conventie in Denver dinsdag een glimp laten opvangen van hoe het had kunnen zijn.

De kandidate die het in de voorverkiezingen aflegde tegen Barack Obama kwam onder luid applaus het podium op en hield een speech, die zelfs volgens haar voormalige rivaal "geweldig" was.

Clinton, de vrouw van oud-president Bill Clinton, kreeg een staande ovatie van het publiek. De uitzinnige menigte liet Clinton bijna niet aan het woord. Michelle Obama, de vrouw van Barack, stond ook op toen Clinton in oranje mantelpak aan haar toespraak wilde beginnen.

" Ik ben hier als een trotse moeder, een trotse senator uit New York, een trotse Amerikaanse en een trotse aanhanger van Barack Obama", zei Clinton. "Barack Obama is mijn kandidaat, en hij moet onze president zijn", aldus Clinton ten overstaan van de duizenden congresgangers. "Of jullie voor mij of voor Barack hebben gestemd, het is nu tijd ons te verenigen als één partij met één doel", aldus Clinton, " ij zijn hetzelfde team."

Obama reageerde door te zeggen dat ze een geweldige toespraak had gehouden. "Dat was geweldig, dat was een sterke toespraak. Ze heeft bewezen dat we een verenigd front zullen vormen in november en waarom we de verkiezingen gaan winnen." Obama was in Montana, donderdag houdt hij in Denver zijn acceptatietoespraak.

De Republikeinse presidentskandidaat Johh McCain was minder enthousiast over Clinton. "Senator Clinton voerde campagne uitleggend dat Barack Obama niet is voorbereid leiding te geven als opperbevelhebber. Deze inschatting heeft zij vanavond op geen enkele manier gewijzigd. Miljoenen Amerikanen blijven bezorgd over de vraag of Barack Obama klaar is om president te zijn."

De conventie wordt woensdag voortgezet. Dan spreken oud-president Bill Clinton en Joe Biden, de running mate van Obama.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief