Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onafhankelijk onderzoek naar verleden Cramer

27 aug 08

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) laat een onafhankelijk onderzoek doen naar haar vermeende steunbetuiging aan het actieblad Bluf! in de jaren tachtig.

Dat maakte zij woensdag bekend. Volgende week dinsdag wil de PvdA-bewindsvrouw in de Tweede Kamer, die dan voor het eerst vergadert na de zomervakantie, openheid van zaken geven.

Cramer zei, zonder namen te noemen, dat zij een onafhankelijk iemand in de arm heeft genomen om te achterhalen wat er klopt van de berichten. "Hij gaat alles uitzoeken en zoveel mogelijk feiten op een rijtje zetten."

Bluf! publiceerde destijds gestolen stukken van het ministerie van Economische Zaken over kernenergie. Cramer zou zich als toenmalig voorzitter van Milieudefensie in 1986 met een groot aantal mensen hebben opgeworpen als opdrachtgevers van Bluf!. Dat gebeurde in een krantenadvertentie waarin haar naam stond als medeondertekenaar.

"Ik heb niets te verbergen", zei Cramer, die het verder opnam voor de milieubeweging. Zo zou die een belangrijke bijdrage hebben geleverd om milieu op de politieke agenda te zetten. Cramer zei dat er destijds 'allerlei stromingen' waren. Milieudefensie behoorde tot de stroming die uitging van de democratische aanpak en was niet gericht op confrontatie en gewelddadige acties.

PvdA-leider Wouter Bos heeft geen reden aan de verklaring van Cramer te wijfelen, zei hij woensdag. De vicepremier noemde haar "een buitengewoon integer politicus" voor wie hij groot respect heeft.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief