Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Democraten wijzen Obama aan als presidentskandidaat

28 aug 08

De Democratische Partij heeft donderdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) Barack Obama per acclamatie aangewezen als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Dat gebeurde op verzoek van zijn voormalige rivale Hillary Clinton. Kort daarna sprak Bill Clinton in een toespraak onomwonden zijn steun voor Obama uit.

Op de derde dag van de conventie in Denver begonnen de afzonderlijke staten in alfabetische volgorde hun stem uit te brengen voor de Democratische kandidaat voor het presidentschap. Op het moment dat de staat New York, waarvoor Hillary Clinton in de Senaat in Washington zit, aan de beurt was, vroeg de voormalige First Lady het woord. Clinton vroeg het partijcongres de stemming te staken en Obama per acclamatie aan te wijzen als kandidaat voor het Witte Huis.

De congresgangers stemden daar met gejuich mee in. De interventie van Clinton kwam op een moment dat ze bij de telling al ver achter lag op Obama.

Joe Biden werd per acclamatie aangewezen als de Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap. Biden opende in een toespraak de aanval op de Republikeinen. In een verwijzing naar de Republikeinse presidentskandidaat John McCain stelde Biden dat "Amerika geen behoefte heeft aan een goede militair, maar aan een wijze leider" die het land in de moeilijke tijden kan leiden.

Een enthousiast onthaal was er voor oud-president Bill Clinton, die zich tot aan de conventie nog niet in duidelijke taal achter Obama had geschaard. Clinton sprak zijn steun uit voor de presidentskandidatuur van zijn relatief jonge partijgenoot, zonder onder stoelen of banken te steken dat eerder zijn vrouw Hillary zijn voorkeur had.

"Barack Obama is de man voor deze job!", aldus Bill Clinton onder het gejuich van de congresgangers. "Repubikeinse presidenten hebben de VS verzwakt door hun unilateralisme, maar de 47-jarige Obama is klaar om Amerika te leiden en het Amerikaanse leiderschap in de wereld te herstellen", aldus de voormalige president.

Obama houdt donderdagavond (plaatselijke tijd) in het stadion Invesco Field in Denver zijn eerste grote toespraak nadat hij officieel de presidentskandidatuur van de Democratische Partij in de wacht had gesleept. Het is de eerste keer dat een grote Amerikaanse partij een Afrikaanse Amerikaan inzet in de race om het Witte Huis.

Er worden 70.000 à 80.000 mensen verwacht voor de toespraak in de open lucht in het Denver Broncos stadion. De toespraak valt op de 45e verjaardag van de historische woorden "I Have a Dream!" van de zwarte mensenrechtenactivist Martin Luther King. Naar verluidt wil Obama donderdag echter retoriek vermijden en zich vooral concentreren op de noodzakelijke economische stappen om de VS weer gezond te maken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief