Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte: staat belooft te veel

28 aug 08

De politiek en de staat beloven te veel en leveren te weinig. Hierdoor is een groot onbehagen ontstaan bij de burger.

VVD-leider Mark Rutte stelde dat donderdag in Den Haag bij de presentatie van de concept-beginselverklaring van zijn partij. Die verklaring gaat uit van een kleine overheid en een burger die zelf verantwoordelijk is voor zijn leven.

Te vaak reageert volgens Rutte na incidenten de politiek met onderzoeken en nog meer regels. "De staat wekt de indruk naar een risicoloze samenleving te gaan", aldus Rutte. Omdat dat onmogelijk is, dreigt Nederland ,,in een spiraal naar beneden te gaan en een duf land te worden".

In de concept-beginselverklaring wil Rutte met die houding afrekenen. De staat dient zich volgens hem vooral bezig te houden met terreinen als onderwijs, veiligheid en defensie. "Maar hij moet niet opleggen hoe te leven en hoe te sterven."

Goed onderwijs moet ervoor zorgen dat burgers op eigen benen kunnen staan. In het verleden, zo gaf Rutte donderdag toe, heeft de VVD de fout gemaakt om schaalvergroting in het onderwijs niet tegen te houden. "Goed onderwijs gedijt het beste in een kleinschalige omgeving."

De concept-beginselverklaring wordt de komende weken in de achterban besproken en moet half november tijdens het VVD-congres officieel worden bekrachtigd. De oude beginselen dateren van 1980. De nieuwe tekst heeft volgens Rutte niet meer "het Joop den Uyl-denken" van die tijd. Er is geen sprake van een koerswijziging, benadrukte de VVD-leider. "Het is een klassiek liberaal verhaal."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief