Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama richt pijlen op McCain

29 aug 08

Barack Obama heeft de nominatie van de Democratische partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen officieel aanvaard.

In de slotrede van de partijconventie in Denver herhaalde hij donderdagavond (plaatselijke tijd) zijn oproep tot verandering na acht jaar George W. Bush. "We zijn hier omdat we te veel van dit land houden om de komende vier jaar eruit te laten zien als de afgelopen acht jaar", zei Obama tot de tienduizenden toeschouwers in het Invesco Field stadion en tot de miljoenen televisiekijkers. "Acht is genoeg."

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain is van dezelfde snit als Bush, verklaarde Obama. Zo staat McCain alleen in de 'koppige weigering' om de 'misplaatste oorlog' in Irak te beëindigen. "Het buitenlandbeleid van Bush-McCain heeft de nalatenschap van generaties Amerikanen verkwist."

Obama probeerde de Republikeinse bewering te ontkrachten dat hij te onervaren is om het land te leiden. Hij verklaarde "nooit te zullen aarzelen" om de Verenigde Staten te verdedigen en hard te zullen optreden tegen al-Qaeda, Iran, Rusland en klimaatverandering.

Obama, de eerste zwarte presidentskandidaat van een grote partij, benadrukte dat hij dezelfde boodschap bracht als de zwarte burgerrechtenactivist Martin Luther King, die exact 45 jaar eerder de beroemde 'I have a dream'-speech had gehouden. Obama sprak van verbroedering, hoop en optimisme.

De toespraak werd met groot gejuich ontvangen binnen de Democratische partij. In het stadion waar Obama sprak en in de nabijgelegen conventiezaal zwaaiden tienduizenden dolenthousiaste aanhangers met Amerikaanse vlaggen. Ook Nederlandse toehoorders, onder wie Kamerleden Hans van Baalen (VVD) en Alexander Pechtold (D66), waren onder de indruk van de toespraak.

Het campagneteam van McCain reageerde echter cynisch. "Het feit blijft dat Obama nog steeds niet klaar is voor het presidentschap", aldus een woordvoerder.

De toespraak van Obama was het sluitstuk van de Democratische conventie. Op de partijbijeenkomst trok Obama's voormalige tegenstrever Hillary Clinton zich met gevoel voor dramatiek terug uit de race. Toen het de beurt was aan Clinton's thuisstaat New York om de stemmen uit te brengen voor een van de kandidaten, betrad de voormalige First Lady de zaal. Onder luid applaus van de zaal stelde zij voor de stemmen te staken en Obama per acclamatie aan te wijzen als presidentskandidaat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief