Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Christelijke powerbabe moet McCain aan zege helpen

29 aug 08

Sarah Heath Palin, geboren op 11 februari 1964 in Idaho, is sinds eind 2006 gouverneur van Alaska. De Republikeinse is de eerste vrouw die deze functie in de noordelijkste Amerikaanse staat bekleedt.

Ze kreeg landelijke bekendheid als klokkenluidster toen zij wangedrag van Republikeinse partijleiders aankaartte.

Haar politieke loopbaan begon midden jaren negentig in de gemeenteraad van haar woonplaats Wasilla (Alaska). Door te schoppen tegen corruptie, verkwisting en hoge belastingen bracht ze het al snel tot burgemeester. In 1999 werd ze met een nog grotere voorsprong herkozen. Door opnieuw de misstanden in de eigen partij onder de aandacht te brengen, versloeg ze in 2006 bij de Republikeinse voorverkiezingen de zittende gouverneur. Met een duidelijk verschil wist ze bij de uiteindelijke verkiezingen ook haar Democratische rivaal te verslaan.

Palin is journaliste van beroep. Ze is protestant en geldt als uiterst conservatief. "Ik ben anti-abortus en ik geloof dat het huwelijk uitsluitend tussen man en vrouw moet zijn". Ook pleitte ze bij het Amerikaanse parlement voor olieboringen in natuurgebieden in Alaska. Ze bestempelde de regio als de "veelbelovendste onontgonnen olieprovincie" in Noord-Amerika. Onlangs kondigde ze nog juridische stappen aan tegen het voornemen van Washington om de ijsbeer op te nemen op een lijst van bedreigde diersoorten.

Haar familie verhuisde naar Alaska toen ze nog een kind was. In 1984 werd ze tweede bij de Miss Alaska-verkiezingen, meldden Amerikaanse websites.

Ze jaagt, vist, rijdt een snowmobiel en is voorstander van eigen wapenbezit. Ze werkte kort als sportverslaggever voor een lokaal televisiestation, maar werkte ook als visser met haar man Todd, die ze al sinds haar middelbare schooltijd kent. Ze hebben samen vijf kinderen. Haar jongste kwam eerder dit jaar ter wereld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief