Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

McCain kiest verrassend vrouw als 'running mate'

29 aug 08

Sarah Palin is de 'running mate' van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. De keuze voor de 44-jarige gouverneur van Alaska komt als een grote verrassing. In de media was gespeculeerd over een aantal mannelijke kandidaten, maar uiteindelijk viel de keuze op een vrouw.

"Ik heb de juiste partner gevonden", zei McCain vrijdag op een verkiezingsbijeenkomst in Dayton in de staat Ohio "Ze is precies wie ik nodig heb, iemand die het land nodig heeft." Hij presenteerde haar als iemand met sterke principes, die weet van aanpakken, die tegen corruptie vecht.

Palin zei de huidige toestand in de Amerikaanse politiek te willen aanpakken. "Een schip dat in de haven ligt vermijdt risico's, maar dat is niet waarom het schip is gebouwd."

De conservatieve Palin zal na de Democratische Geraldine Ferraro in 1984 de tweede vrouw in de Amerikaanse geschiedenis zijn die als 'running mate' de verkiezingen in gaat. Volgens waarnemers wil McCain met Palin aanhangers van de voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton afsnoepen.

Palin refereerde in haar toespraak ook aan Clinton, die de Democratische voorverkiezingen nipt verloor van Barack Obama. Die koos Clinton vervolgens ook niet als vicepresidentskandidaat. Obama en de man die wel zijn 'running mate' werd, Joe Biden, feliciteerden Palin vrijdag. In een verklaring noemden ze de gouverneur, ondanks de "duidelijke meningsverschillen", een "voortreffelijk persoon en een boeiende nieuwe stem in deze campagne".

Een woordvoerder van de Obama-campagne verweet haar eerder een gebrek aan ervaring met buitenlands beleid. "John McCain heeft vandaag de voormalige burgemeester van een plaats met 9000 inwoners zonder enige ervaring met buitenlands beleid pal naast het presidentschap gezet", aldus de zegsman van Obama in een verklaring.

De bekendmaking van de Republikeinse vicepresidentskandidaat kwam uren na afloop van de Democratische conventie in Denver. Daardoor trok McCain, die vrijdag ook 72 jaar werd, doelbewust de media-aandacht weer snel naar zich toe.

Palin werd in 2006 als jongste gouverneur in de geschiedenis van Alaska gekozen. Ze staat net als McCain bekend als een Republikein die haar eigen weg gaat en daarbij soms in conflict met haar eigen partij komt. Toch is ze in tegenstelling tot McCain een echte conservatief. Ze is tegen abortus. Ook steunt ze de invloedrijke wapenlobby in het land.

Palin studeerde journalistiek en is getrouwd en heeft vijf kinderen. Voordat ze gouverneur werd had zij onder meer bekendheid gekregen als schoonheidskoningin. Ook was ze de burgermeester van het stadje Wasilla.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief