Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oog Gustav bereikt VS

1 sep 08

Het oog van de orkaan Gustav heeft maandag rond 17.00 uur (Nederlandse tijd) de Amerikaanse kust bereikt bij Cocodrie (Louisiana), op ruim 100 kilometer ten zuidwesten van de stad New Orleans.

In de zuidelijke industriezone van New Orleans slaan de golven al over de dijken. Gouverneur Bobby Jindal van Louisiana zei te verwachten dat de pas herstelde dijken overspoeld zouden worden. Het oog van Gustav zal anders dan in 2005 niet over New Orleans trekken, maar westelijk van de stad.

Bij de evacuatie in de zuidelijke kustgebied van Louisiana zijn drie mensen omgekomen. Het ging om personen die op de afdeling intensieve zorg in een ziekenhuis in New Orleans lagen. Volgens gouverneur Jindal zijn 84 verpleeghuizen en 27 ziekenhuizen in het pad van de orkaan ontruimd, dat richting Dallas (Texas) loopt.

Gustav was eerder op de dag in kracht afgenomen, maar blijft echter wel een "zeer ernstige" bedreiging, meldde het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Gustav viel in klasse drie van de Saffir-Simpsonschaal en is afgezwakt tot een orkaan van de tweede categorie, met windsnelheden tussen de 153 en 176 kilometer per uur. De orkaan zou zich met een snelheid van 26 kilometer per uur voortbewegen.

Circa 2 miljoen mensen uit New Orleans en omstreken hebben het bedreigde gebied verlaten en elders een veilig onderkomen gezocht. Op de televisie waren beelden te zien waaruit blijkt dat New Orleans is veranderd in een spookstad. In de stad zijn slechts ongeveer 10.000 burgers achtergebleven.

New Orleans werd bijna drie jaar geleden zwaar getroffen door de orkaan Katrina die 80 procent van de stad onder water zette en circa 1800 mensenlevens eiste. In de verlaten stad zijn nu politie en reservisten. Om plunderingen als in 2005 te voorkomen is een avondklok ingesteld.

Het partijcongres van de regerende Republikeinse partij dat maandag begint, wordt aan de dreiging van Gustav 'aangepast en versoberd'.

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft alle politieke toespraken op de openingsdag van zijn vierdaagse partijcongres maandag in Saint-Paul (Minnesota) afgelast. Hij wil voorkomen dat hij met zijn partijgenoten de indruk wekt het noodweer langs de zuidkust te negeren, zoals president George Bush werd verweten ten tijde van de Katrina-ramp.

McCain bezocht een crisiscentrum in de staat Mississippi. Hij suggereerde dat hij de toespraak waarin hij zijn nominatie als presidentskandidaat voor zijn partij aanvaardt, mogelijk in het kustgebied aan de Golf van Mexico houdt met een satellietverbinding met Saint-Paul. Ook Bush en zijn vicepresident Dick Cheney gaan maandag niet naar de conventie als gevolg van de orkaan Gustav.

De Europese Commissie geeft 2 miljoen euro hulp aan slachtoffers van orkaan Gustav in de Caribische landen, waar Gustav bijna honderd levens eiste. Projecten zijn beoogd in Haïti, Cuba, Jamaica en de Dominicaanse Republiek.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief