Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Republikeinse conventie sober begonnen

2 sep 08

De Republikeinse conventie in St.Paul in de staat Minnesota is ingetogen van start gegaan. John McCain, die donderdag op de slotavond officieel zijn nominatie als presidentskandidaat in ontvangst zal nemen, wilde vanwege orkaan Gustav geen grote show.

De enige belangrijke sprekers op de openingsavond waren de vrouwen van president George Bush en McCain, Laura en Cindy. Zij riepen het publiek op geld te doneren aan de slachtoffers van Gustav. Cindy McCain gaf zelf 25.000 dollar (17.000 euro).

"We hadden gehoopt een leuke tijd te hebben op de conventie. Maar zoals we weten, hebben de gebeurtenissen aan de Golfkust de aandacht verlegd", zei Laura Bush. Ze kondigde daarna video's met Republikeinse gouverneurs van de getroffen staten aan. Verder werden alleen de noodzakelijke plichtplegingen gedaan die voor het verdere verloop van de conventie noodzakelijk zijn.

Buiten gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Irak en hun ongenoegen te uiten over het beleid van Bush. Enkele demonstranten droegen borden bij zich waarop 'McSame=Bush'stond geschreven. De politie gebruikte traangas en arresteerde zo'n honderd mensen toen ongeregeldheden uitbraken.

Het is nog niet duidelijk hoe het programma er voor de rest van de week precies uit komt te zien. Campagnemanager Rick Davis van McCain heeft gezegd dat dit van dag tot dag wordt bekeken.

Verder kwam de vicepresidentskandidaat van McCain, de 44-jarige Sarah Palin, met het opzienbarende nieuws dat haar 17-jarige dochter zwanger is. Ze is van plan de baby te houden en met de vader te trouwen, liet Palin maandagavond in een verklaring weten.

De Republikeinen maakten de zwangerschap publiekelijk bekend om "kwaadsprekerij en leugens" op liberale blogs ongedaan te maken. Volgens geruchten fingeerde Bristol haar zwangerschap. Palins vier maanden oude zoontje Trig, die aan het Down-syndroom lijdt, was volgens de bloggers van Bristol.

Belangrijke leiders van religieus rechts, die meteen ingenomen waren met de keuze van McCain voor de conservatieve Palin, hebben het besluit van de Palins geprezen. "Het laat opnieuw zien dat deze familie met anti-abortuswaarden leeft", zei de conservatieve activist Grover Norquist.

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama benadrukte dat de kwestie een non-issue is en zeker niet politiek gebruikt mag worden. Obama heeft sinds zijn partijcongres in twee opiniepeilingen een opmerkelijke voorsprong op McCain genomen. Een peiling die maandag in USA-Today werd gepubliceerd, geeft Obama de helft van de stemmen van de ondervraagden tegenover 43 procent voor de Republikein John McCain. Een peiling van de omroep CBS gaf Obama maandag 48 procent tegenover 40 procent voor McCain.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief