Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gustav valt mee

2 sep 08

Gustav is dinsdag boven Louisiana afgezwakt tot tropische storm. De orkaan Gustav bereikte maandag ten zuidwesten van New Orleans de Amerikaanse kust. De wervelstorm kwam met aanzienlijk minder geweld aan land dan drie jaar geleden de orkaan Katrina.

Gustav is volgens het National Hurricane Center inmiddels weer een storm. De autoriteiten in New Orleans lieten dinsdag weten dat er in de stad geen doden zijn gevallen. Wel vielen elders in de staat Louisiana twee doden door het omwaaien van een boom, berichtte CNN.

De olie-industrie langs de kust en in de Golf van Mexico heeft voor zover bekend geen schade van betekenis opgelopen. Wel zijn honderdduizenden huishoudens zonder stroom komen te zitten in Louisiana.

De autoriteiten hebben de naar schatting twee miljoen mensen die voor Gustav de wijk hebben genomen, gevraagd nog niet aan de terugreis te beginnen. De wervelstorm is nog niet over en de harde wind stuwt het water nog steeds naar gevaarlijk hoge niveaus op verscheidene plaatsen in de kwetsbare delta van de rivier de Mississippi waar ook New Orleans ligt.

Eerder veroorzaakte de wervelstorm de dood van bijna honderd mensen in het Caribische gebied. Het zwaarst werd afgelopen week het straatarme Haïti getroffen waar 77 mensen werden gedood en nog steeds acht mensen worden vermist.

De wervelwind veroorzaakt ook landinwaarts nog steeds zware regens. Zoals gebruikelijk neemt de storm boven land snel in kracht af. Maar de burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, waarschuwde dat het nog te vroeg is om te juichen.

Boven de Atlantische Oceaan vormt zich ondertussen een nieuwe wervelwind, Hanna, die naar verwachting naar de Amerikaanse oostkust trekt. Het is de vierde orkaan van seizoen. De vijfde zou Ike kunnen zijn, een tropische storm die nu ver op de Atlantische Oceaan windsnelheden kent van 85 kilometer per uur.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief