Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Republikeinse conventie komt op stoom

3 sep 08

Na een ingetogen begin vanwege orkaan Gustav is de partijconventie van de Republikeinse partij in de Verenigde Staten dinsdagavond goed op gang gekomen.


Presidentkandidaat John McCain werd gepresenteerd als de juiste man in moeilijke tijden. Ook werd de aanval geopend op zijn Democratische rivaal Barack Obama.

De Amerikaanse president George Bush prees McCain als "de man die we nodig hebben". Volgens Bush begrijpt McCain de lessen van 11 september, door in het offensief te blijven om de VS te beschermen tegen terroristische aanvallen. "Hij is klaar om de natie te leiden". Ook bedankte Bush zijn mogelijke opvolger voor zijn steun voor de troepenversterkingen in Irak.

Bush sprak de conventie in St.Paul in Minnesota toe via een videoverbinding uit het Witte Huis in Washington. Aanvankelijk zou hij maandagavond in St.Paul zelf een speech geven, maar die annuleerde hij om de ontwikkelingen rond Gustav te volgen. Op de openingsavond werden alle politieke speeches afgelast.

Een andere belangrijke spreker dinsdag was senator Joseph Lieberman uit Connecticut. De voormalige Democraat was in 2000 nog de vicepresidentskandidaat van Al Gore, maar steunt nu als onafhankelijk politicus zijn vriend McCain.

Lieberman opende in beschaafde bewoordingen de aanval op Obama. Hij noemde hem "een getalenteerde en welbespraakte jongeman" die in de toekomst veel voor het land kan betekenen. "Maar welbespraaktheid kan geen vervanging zijn voor een staat van dienst, niet in deze moeilijke tijden".

Harder was de kritiek van de Republikeinse oud-senator Fred Thompson. Hij noemde Obama de progressiefste en meest onervaren kandidaat uit de geschiedenis van de VS. Tegelijk prees Thompson, als acteur bekend van de serie Law & Order, McCain als een onafhankelijk denker die altijd zijn geweten volgt. "Hij heeft de moed tegen de gangbare mening in te gaan".

Alle sprekers op de tweede avond, inclusief Lieberman, spraken ook expliciet hun steun uit voor de vicepresidentskandidaat van McCain, Sarah Palin. Zij ligt onder vuur door onthullingen in de media. Zo meldde The Washington Post dat Palin als gouverneur van Alaska de financiering van hulpprogramma's voor tienermoeders scherp reduceerde. Maandag werd bekend dat de 17-jarige dochter van Palin zwanger is. De 44-jarige Palin, die bij het grote publiek nog relatief onbekend is, spreekt op de derde avond van de conventie en zal dan haar nominatie als vicepresidentskandidaat accepeteren.

In St.Paul kwam het dinsdag buiten het conventiegebouw opnieuw tot ongeregeldheden. Tegenstanders van het beleid van Bush en de oorlog in Irak benutten de partijdagen om hun ongenoegen te uiten.

De politie probeerde dinsdag de betogers bij het congrescentrum te verspreiden met behulp van traangas een andere chemische spray. In twee dagen tijd zijn in totaal zeker driehonderd mensen aangehouden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief